Zdravje > Otrok
188 ogledov

Enostaven trik, ki res pomaga pri hujšanju

hamburger Shutterstock
Gre za prvo nadzorovano klinično raziskavo, ki dokazuje, da že preprost poseg v način prehranjevanja, znatno pomaga pri hujšanju.

Na svetu je vse več otrok, ki imajo težave s težo, zato strokovnjaki pospešeno ugotavljajo, kako bi zaustavili trend. Raziskovalci so pod vodstvom Marcosa Intagliette iz Univeze California v San Diegu prišli do zanimive ugotovitve.

V študiji objavljeni v reviji Pediatric Obesity so pojasnili, zakaj morajo otroci, ki imajo težave z debelostjo, med enim in drugim ugrizom počakati trideset sekund. Otroci, ki bodo jedli počasi in resnično med posameznimi ugrizi čakali trideset sekund, bodo prej začutili sitost in ne bodo pojedli preveč hrane.

Zgovorni rezultati 

Strokovnjaki so v raziskavi sledili otrokom eno leto, ti pa so bili stari od šest do 15 let. Polovica jih je eno leto jedla počasi in med ugrizi čakala trideset sekund. Pomagala so jim tudi podjetja, ki so jim zagotovila zabavne peščene ure, ki so jih morali obračati na trideset sekund. Druga polovica otrok ni spreminjala navad. Obe skupini otrok nista imeli v tem letu spremenjenega jedilnika, otroci so jedli, kar so jedli do začetka raziskave. 

Po šestih do dvanajstih mesecih eksperimenta so otroci s peščeno uro izgubili v povprečju pet odstotkov svoje telesne teže. Ostala polovica otrok se je v povprečju zredila, nekateri otroci so se zredili tudi za 12 odstotkov. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Harrison 07:08 23.december 2015.

    V zavesi je potrebno imeti informacijo, da je potreben čas cca 15 min za to, da želodec pošlje informacijo v možgane, da ima dovolj. Torej so zadnje minute po domače basanja povsem odveč. To lahko preizkusite sami doma. Ko pojeste ...prikaži več nekaj hrane in bi še jedli, se naslonite nazaj in malo počakajte. Po nekaj minutah ne bo več tako močne želje po nadaljnji jedi. Lahko tudi, da vam bo dovolj in enostavno greste od mize. Preverjeno! cao

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:31 22.december 2015.

    Drugač je še ena zlo enostavna metoda ki se ji reče štetje grižljajev. Ješ normalno in šteješ grižljaje, naslednjič narediš grižljaj manj. Postopoma se navadiš jest manj. Obvezno je da si mogoče malo premalo vzameš pa po malem dodaš če ...prikaži veče je potrebno če nočš stran metat hrane.