Zdravje > Otrok
510 ogledov

Flomastri: na embalaži poiščite oznako "na vodni osnovi"

Flomastri Profimedia
Znak CE ni zagotovilo, da izdelek ne vsebuje nevarnih snovi, zato naj jih otroci ne odnašajo v usta ...

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so naredili ob začetku šolskega leta test s flomastri, s katerimi radi ustvarjajo naši najmlajši. 

Na tokratnem testu so poleg kakovosti preverjale tudi vsebnost morebitnih škodljivih snovi v držalu in črnilu flomastrov. Trije izmed 14 izdelkov so za ta del testa prejeli oceno nezadovoljivo. "Res je, da so se najcenejši flomastri uvrstili na dno preglednice, a tudi za zmagovalne flomastre ne bo treba seči globoko v žep. Zanje smo odšteli manj kot 2 evra," so pojasnili.

Konica flomastra je sestavljena iz svežnja drobnih poliestrskih vlaken, ki se napajajo s tekočo barvo iz tampona s črnilom v držalu. Ta se sprosti ob stiku s površino, ki jo nameravamo pobarvati. Črnilo za splošno uporabo je večinoma sestavljeno iz vode, barvil, konzervansov in vlažilcev, flomastri s črnili na osnovi topil so danes izjemno redki.

ZPS

Bodite pozorni na pokrovčke   

Otroci radi `grizljajo´ flomastre, še posebej pokrovčke. V primeru nesrečnih okoliščin, ko otrok pogoltne pokrovček, obstaja nevarnost zadušitve. Zato na ZPS velevajo, da otroke opozorite na nevarnost takšnega početja, preventivno pa izberite flomastre s pokrovčki, ki prepuščajo zrak. 

Prav vsi izdelki na testu so imeli na embalaži naveden znak CE, kljub temu smo pri treh na kemijskem delu testa odkrili bodisi organska topila bodisi PAO oziroma PVC v embalaži. Znak CE torej ni zagotovilo, da izdelek ne vsebuje nevarnih snovi.

ZPS

Kaj pa, če se izsuši?

Flomastre je po navedbah strokovnjakov  ZPS priporočljivo hraniti v ležečem položaju in dobro zaprte s pokrovčkom: "Če se flomaster izsuši, ker ste ga pozabili zapreti, ga lahko poskusite rešiti tako, da ga namočite v malo vode. Vedno ne uspe, a je vredno poskusiti."

"Glede na to, da so tako pokrovčki kot držala flomastra iz umetne mase oziroma plastike, previdnost ne bo odveč, zato naj otrok ne `grizlja´ pokrovčkov oziroma držala," velevajo na ZPS. 

Proizvajalci obljubljajo, da se črnilo zlahka spere z večine tekstila, a na ZPS svarijo, da to velja le za vodotopne barve. Če kupujete flomastre za mlajše otroke, ki še niso najbolj vešči njihove uporabe, pred nakupom vedno preverite, ali je na embalaži oznaka `na vodni osnovi´: "Sicer se madežem na prtih lahko izognete z uporabo podloge, pri oblačilih pa bo potrebna predvsem pazljivost uporabnikov. Seveda pri mlajših uporabnikih to ni vedno preprosto."

 

Komentarjev 1
  • Doreen_Bruck 12:32 21.september 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦