Zdravje > Otrok
50 ogledov

Fotografije nerojenih otrok kadilk

Fetus Žurnal24 main
Avtorica raziskave Nadja Reissland si želi, da bo z raziskavo prepričala bodoče matere, da prenehajo s kajenjem

Strokovnjaki so škodljiv vpliv kajenja nosečnic na plod ugotavljali še v raziskavi z ultrazvočnim pregledom 4D. Avtorica raziskave Nadja Reissland iz James Cook univerzitetne bolnišnice v Middlesbroughu upa, da bo z raziskavo lahko prepričala bodoče matere, da prenehajo s kajenjem, piše The Independent.

Set fotografij prikazuje plod v maternici matere kadilke (zgoraj) v primerjavi s plodom matere nekadilke (spodaj). Reisslandova je raziskovala gibanje nerojenih otrok s pomočjo ultrazvoka, za primerjavo pa je sledila 20-im nosečnicam. Od tega so bile štiri kadilke. Plod je opazovala pri starosti 24, 28, 32 in 36 tednov ter pri tem posnela na tisoče majcenih premikov.

Upočasnjo razvoj

Raziskava je pokazala, da so se nerojeni otroci kadilk pogosteje dotikali obraza kot otroci nekadilk. Reisslandova glede na opravljeno raziskavo ocenjuje, da lahko matere s kajenjem upočasnijo razvoj centralnega živčnega sistema njihovih otrok. Dotiki obraza in ust so namreč za plod bolj značilni v poznem obdobju, tik pred porodom, saj plod takrat že dobi nekaj nadzora nad svojim telesom. “Za potrditev teh rezultatov bomo morali opraviti raziskavo v večjem obsegu in vključiti tudi druge dejavnike kot denimo stres,” pravi avtorica raziskave.

Sicer predhodne raziskave dokazujejo, da kajenje matere v nosečnosti poveča tveganje za okvare srca pri otrocih in poveča tveganje za splav in prezgodnji porod. Pri dojenčkih kadilk je pogostejša tudi nenadna smrt v zibelki.   

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.