Zdravje > Otrok
22 ogledov

Imate težave z zanositvijo? Poskusite s sojo!

tofu Shutterstock
Številne pretekle raziskave so ugotovile negativen vpliv bisfenola A na plodnost. Nova raziskava ugotavlja, da nas lahko sojini izdelki zaščitijo pred BPA.

Uživanje sojinih izdelkov kot so tofu, miso juha, tempeh, sojino mleko in tako dalje, lahko poveča plodnost, piše italijnska tiskovn gencija Ansa. Kot kaže nova raziskavi nas ta živila ščitijo pred negativnimi učinki bisfenola A (BPA), ki ga najdemo v embalaži izdelkov.

BPA ima namreč sodeč po mnogih raziskavah vpliv na zmožnst pritrjevanja oplojenega jajčeca na steno maternice. Nekatere raziskave na živalih pa so pokazale, da se BPA lahko obnaša kot ženski spolni hormon estrogen, zato strokovnjki domnevajo, da bi lahko povzročil tudi napačen razvoj zarodka in komplikacije pri porodu.

Sodelovalo 239 žensk 

Pozitivne učinke sojinih izdelkov na plodnost so odkrili ameriški srokovnjaki, ki jo je vodil Jorge Chavarro iz Harvardske universe in ki je bila objavljena v Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. V raziskavi je sodelovlo 239 žensk starih med 18 in 45 let, ki so bile med letoma 2007 in 2012 vsaj en IVF cikel v centru za plodnost v Massachusetts General Hospital. IVF je postopek oploditve izven telesa – In Vitro Fertilization. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • erikkk 19:31 11.februar 2016.

    Ampak soja naj bo naravna in ne gensko pridelana ..

  • franke 17:52 11.februar 2016.

    TISTE KI NE MOREJO ZANOSITI IMAJO PREMALO HOLESTEROLA,KI JE POTREBEN ZA TE STVARI. S TEM DA UŽIVAMO PREMALO DOBRIH MAŠČOB ,REDČIMO SVOJE VRSTE.

  • janšagovno 11:35 11.februar 2016.

    konec je z slovenci zdržal ste 2000 let skrćil so vam ozemlje severnjaki ne južnaki razen ujkotov vaše ženske in moški jalovi šiptarji vas bodo preplavili in zavzeli slovenijo živelamuslimanska slovenija 90tih ste nasbalkance metal vn evo vam ga sad ...prikaži večad bračo slovenci alah i sveti sava su veliki