Zdravje > Otrok
6613 ogledov

Invazivni pnevmokoki: Pojavnost teh bolezni pri nas šestkrat večja kot drugod po Evropi

Otroci v vrtcu
1/4
Profimedias
Opozorila pediatrov: Program ne dosega ciljev.

Pred nami je jesen in z njo spet prihajajo okužbe, med njimi so najpogostejši pnevmokoki, bakterije, ki še posebej rade napadajo majhne otroke. Najpogostejša pnevmokokna okužba je vnetje srednjega ušesa, povzročijo pa lahko tudi smrtno nevarne bolezni, kot sta meningitis in sepsa.

Več kot 90 serotipov te bolezni

 | Avtor:
Pnevmokoki ves čas prebivajo v nosno-žrelnem delu glave - od štirideset do petdeset odstotkov otrok in od dvajset do trideset odstotkov zdravih odraslih je nosilcev bakterije Streptococcus pneumoniae (pnevmokok). Obstaja več kot devetdeset serotipov te bakterije, od katerih lahko večina povzroča bolezni.

Dojenčki, otroci v vrtcu...

Majhni otroci so pogosteje bacilonosci kot odrasli. Pnevmokoki se prenašajo s človeka na človeka s kužnimi kapljicami, ki se sproščajo ob govorjenju, kašljanju in kihanju. Okužimo se torej ob stiku z bolnikom ali z zdravim bacilonoscem.

Okužbi s pnevmokoki so bolj izpostavljeni otroci, ki obiskujejo vrtec ali drugo obliko varstva v skupini, imajo starejšega sorojenca, ki obiskuje šolo ali varstvo v skupini, ter dojenčki, če niso bili dojeni oziroma so bili dojeni manj kot dva meseca. Okužbi so bolj izpostavljeni tudi otroci, ki živijo v gospodinjstvu s kadilcem ali v slabih socialnih in stanovanjskih razmerah. 

Okuženi s pnevmokokimi bakterijami ostajajo doma zaradi vnetja srednjega ušesa, vnetja obnosnih votlin, pljučnice. V redkejših primerih pa bakterija preide tudi v sicer sterilne telesne tekočine, kot sta na primer kri ali možganska tekočina, kjer je veliko bolj nevarna in lahko povzroči hudo invazivno okužbo, ki brez primernega zdravljenja vodi celo do smrtnega izida.

Kljub nizki precepljenosti stroka na srečo ugotavlja, da med otroci mlajšimi od pet let upada pojav invazivnih pnevmokoknih bolezni, kot je na primer meningitis. Pri otrocih v Sloveniji je pojavnost teh bolezni v zadnjih štirih letih padla ( s 46,2 na 100 tisoč otrok na 33,5 na 100 tisoč kar pa je še vedno kar šestkrat krat več kot kot drugod po Evropi, opozarjajo na pediatri. 

Zdravje Pnevmokoki: Od zastrupitve krvi do hude pljučnice

Pediatri priporočajo cepljenje

Od leta 2015 se lahko starši odločajo za brezplačno cepljenje dojenkov proti tem okužbam, Slovenija pa je trenutno pred novim javnim razpisom, ki bo opredelil, katero cepivo bo v prihodnjih letih vključeno v nacionalni program cepljenja proti pnevmokoknim okužbam.

Otrok pri zdravniku Zdravje Pnevmokoki vse bolj odporni proti antibiotikom

Nizka preceplejnost

 | Avtor:
Po skoraj štirih letih od uvedbe cepljenja proti pnevmokoknim okužbam, ki je sicer zelo učinkovito, na Združenju za pediatrijo pri Slovenskemzdravniškem društvu ugotavljajo, da je trenutna stopnja precepljenosti otrok prenizka, komaj 55 odstotna. Po besedah Dr. Denisa Baša bi morala biti ta precepljenost vsaj 90 odstotna. To je stopnja, ki bi zmanjšala prenos pnevmokoka med otroci v vrtcih ter od mlajših otrok na babice in dedke. "Sicer pa je zaradi poplave izkrivljenih informacij na spletu v naših ambulantah veliko staršev, ki so prestrašeni in oklevajoči. Tem staršem posvetimo več časa, da jih prepričamo o dobrobitih cepljenja", je dodal specialist pediatrije. 

Dr. Andreja Borinc Beden ob tem opozarja na večjo pojavnost pnevmokoknih bolezni, povzročenih s serotipi 19A, 6A in 3Za -  , pljučnice in akutno vnetja srednjega ušesa. Za zaščito pred pnevmokoknimi boleznimi imamo v Sloveniji na razpolago 10 valentno cepivo zaščiti pred desetimi pogostimi serotipi pnevmokokov, 13 valentno cepivo pa pokriva širši spekter in nudi zaščito proti trinajstim serotipom.

"Otroci, ki imajo večje tveganje za težji potek invazivne pnevmokokne bolezni so cepljeni s 13 valentnim cepivom, vsi ostali otroci pa z 10 valentnim cepivom. V letu 2017 so trije serotipi, ki so prisotni samo v 13 valentnem, ne pa tudi v 10 valentnem cepivu (3, 6A, 19A), povzročili 21 odstotkov invazivnih pnevmokoknih bolezni pri otrocih, je pojasnila članica Združenja za pediatrijo. 

 | Avtor:
"Po dobrih treh letih lahko rečemo, da program ni dosegel želenih ciljev. Osnovna težava pri tem je, da je cepljenih premalo otrok. Cepivo, ki je na voljo, pokriva večino povzročiteljev invazivnih okužb, ne pa vseh. Želja pediatrov je, da je cepljenih čim več otrok in da so cepljeni s cepivom, ki nudi najširšo zaščito," je dodal pediater in infektolog dr. Marko Pokorn.

 

 

Komentarjev 8
  • Ashley_Burns 17:11 23.september 2018.

    Google plača 299 $ na uro, moja zadnja plača je bila 8859 $, ki delajo 30 ur na teden na spletu.... Moj prijatelj že več mesecev povprečno 36k in dela 28 ur na teden.... Ne morem verjeti, kako enostavno je ...prikaži več bilo, ko sem ga poskusil. To je tisto, kar počnem.... Kliknite na too, pojditee na tehnični jeziček za več podrobnosti ...... ........ ➤➤➤ ➤➤➤➤ ➤➤➤ www.WebJob98.Com

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 23:04 16.september 2018.

    Še posebej pa so na to okužbo dovzetni cepljeni z OMR - če greste gledat statistiko, boste vidli, da otroci zelo hitro po OMR dozi začno obolevat za pnevmokokom - torej otroci stari od nekje dobrega leta dalje. V tujini ...prikaži več imajo tudi manjšo precepljenost - Avstrija ponekod 40%, Nemčija ponekod 32%...

  • JONIJONI 19:39 16.september 2018.

    Kot je običajna praksa v Slovenistanu, bo javni razpis prilagojen točno določenemu proizvajalcu, tistemu, ki bo najboljše podmazal "stroko", ki o remu odloča. Študije in varnostni listi bojo nedostopni javnost, kot poslovna tajna!!!!