Zdravje > Otrok
763 ogledov

Izjemen dosežek, ki pa že sproža polemike

Ameriški strokovnjaki iz zarodka odstranili gen, ki povzroča srčno napako.

Ameriški znanstveniki so pri zarodku uspešno popravili gen, ki povzroča dedno srčno napako, so objavili v novi izdaji znanstvene revije Nature. S tem je znanost naredila nov velik korak v "popravljanju" genskega materiala otrok, da se ne bi rojevali s prirojenimi napakami in boleznimi.

Skupina znanstvenikov je uspešno popravila gensko mutacijo, ki povzroča hipertrofično kardiomiopatijo. Gre za dedno bolezen srčne mišice, ki lahko povzroči nenadno smrt, še posebej pri atletih.

Izjemen dosežek ameriških znanstvenikov

Pri tem so uporabili posebno metodo "popravljanja genov" CRISPR. Njihovi strokovni kolegi so dosežek že označili za izjemen tehnološki dosežek, a hkrati opozorili tudi na poglobitev etičnih razprav o spreminjanju človeške DNK.

Gensko spreminjanje je precej kontroverzno, ker odpira možnost zlorab v smislu ustvarjanja otrok "po naročilu" s posebnimi lastnostmi, na primer s svetlimi lasmi, atletske postave, morda celo večje inteligentnosti.  A po drugi strani ti postopki predstavljajo upanje, da bi se izognili dednim genskim boleznim, ki povzročajo telesne okvare in zdravstvene težave ali pa tudi smrt.

Zarodkov, ki so jih gensko popravili v laboratoriju, sicer niso razvijali naprej več kot nekaj dni. Tudi tedaj so bili dejansko veliki le za nekaj celic.

Zarodek | Avtor: Profimedias Profimedias

A rezultati poizkusa so pokazali, da je 72 odstotkov oziroma 42 od skupno 58 uporabljenih zarodkov bilo po uporabljeni metodi brez gena, ki ustvarja dedno srčno bolezen. To so v jajčeca zdravih žensk vnesli s semenčico donatorja, ki je bil nosilec mutacije, so pojasnili znanstveniki.

Dedne bolezni bi lahko izkoreninili

Vodilna soavtorica študije Paula Amato z univerze za zdravje in znanost v Oregonu je menila, da bi nadaljnji razvoj na tem področju lahko prinesel izkoreninjenje genskih bolezni.

Sprememba se namreč deduje, kar pomeni, da bi bili otroci in vsi nadaljnji potomci te osebe z gensko spremembo te bolezni prosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.