Zdravje > Otrok
185 ogledov

Izpostavljene večjemu tveganju, da bo dojenček prezgodaj rojen

nosečnica nosečnost Shutterstock
Ženske, ki živijo v bližini termoelektrarn na premog so izpostavljene večjemu tveganju nizke porodne teže njihovih otrok, je pokazala ameriška raziskava.

Raziskava je pokazala, da so imeli dojenčki rojeni med letoma 1990 in 2006, katerih matere so živele celo petdeset kilometrov vstran od termoelektrarne v Pennsylvanii, za 6,5 odstotka večje tveganje za nizko porodno težo - to je manj kot 2.500 gramov. 


Tveganje za zelo nizko porodno težo dejenčkov nedonošenčkov( manj kot 1.500 gramov), se je na območju večje oneznaženosti z ogljikovim dioksidom, ki so ga zaznavali v okolici omenjene termoelektrarne povečala za 17, 2 odstotka, je pokazala omenjena raziskava.
 
Sicer so raziskave ameriške agencije za varnost okolja že dokazale učinke na življenje v okolici termoelektrarne na premog. Raziskovali so umrljivost nedonošenčkov, število srčnih infarktov, akutnih bronhitisov, astme, primerjali pa so tudi število izgubljenih delovnih in šolskih dni na tem območju.

Vpliv na dolgoročno zdravje teh ljudi

stajerska 17.05.10., velenje. sostanj, elektrarna, foto: tes | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Raziskava univerze Lehigh v Pennsylvanii je tako ugotovila učinek emisij žveplovega dioksida na prenatalno zdravje, oziroma prezgodnjo smrt ploda: "Dokazi o vzročni povezavi niso pomembni le zaradi predpisov o omejitvi emisij, ključno je razumevanje, da takšne politike vplivajo na dolgoročno zdravje teh ljudi,"  je dejal vodilni raziskovalec Muzha Yang z univerze Lehigh.

Že prejšnje študije omenjene univerze so pokazale močno povezavo med porodno težo dojenčkov, ter njihovim zdravjem, izobrazbo in dohodkov v odrasli dobi.

dezurni@zurnal24.si 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.