Zdravje > Otrok
561 ogledov

Kako hranijo dojenčke drugod po svetu?

Dojenček
Matere začenjajo prekmalu z uvajanjem goste hrane.

Svetovni teden dojenja je del aktivnosti Svetovne zveze za dojenje, s katerimi želijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) usmeriti pozornost družbe k ohranjanju in spodbujanju dojenja.

Svetovni teden dojenja obeležujejo v več kot 150 državah, večina v času od 1. do 7. avgusta. Nekatere države ga zaradi počitnic obeležujejo tudi nekoliko pozneje, v jeseni.

Izključno dojenih manj kot polovica

Pred svetovnim tednom dojenja so na NIJZ strokovnjaki ugotavljali, kako danes hranijo dojenčke drugod po svetu in kako pri nas. 

"Podatki o dolžini dojenja po svetu so sicer zelo pomanjkljivi, pri Svetovni zdravstveni organizaciji ocenjujejo, da je na svetu manj kot 40 % dojenčkov, mlajših od 6 mesecev, izključno dojenih," pravijo.  Izključno dojenje oziroma mlečna prehrana se namreč priporoča prvih šest mesecev, nato naj bi sledilo postopno uvajanje mešane prehrane.

Raziskave v ZDA kažejo, da do okoli tretjine mater prične z uvajanjem mešane prehrane pred četrtim mesecem dojenčkove starosti, čeprav smernice tega ne priporočajo. Podobno je pokazala tudi raziskava, izvedena v Veliki Britaniji.

Dojenje | Avtor: Profimedia Profimedia
Delež nemških mater, ki pričnejo z uvajanjem mešane prehrane pred četrtim mesecem dojenčkove starosti, je bistveno nižji in se giblje okoli 15 odstotkov. Več evropskih raziskav ugotavlja, da so pomembni dejavniki tveganja za dodajanje mešane prehrane dojenčkom, ki je v nasprotju s priporočili, predvsem nižja stopnja materine izobrazbe, nizek socio-ekonomski status družine in življenje v migrantski družini. 

"Slovenske raziskave kažejo, da v porodnišnici vzpostavljajo dojenje skoraj vse matere, zatem dojenje počasi upada," pojasnjujejo na NIJZ. Raziskava HRAST (2009 – 2014) je pokazala, da pred četrtim mesecem dojenčkove starosti le redke matere dojenčkom uvajajo mešano prehrano. Če pa že, najpogosteje sadno-zelenjavni sok, sadno-zelenjavno kašico in žita.

"V četrtem in petem mesecu matere v večji meri pričnejo z dodajanjem: najprej sadje, zatem zelenjavo in žita, sledi mleko, mlečni izdelki, meso, najpozneje matere pričnejo z dodajanjem jajc," pravijo. Dodajajo, da opisan prehod na mešano prehrano ni popolnoma v skladu s priporočili. Smernice namreč navajajo, da z uvajanjem mešane prehrane pričnemo ob zaključku šestega meseca.

"Prav tako se vrstni red dodajanja živil ne sklada s priporočili. Smernice priporočajo najprej uvajanje zelenjave, zatem mesa, žita in mleka, šele za vsem naštetim v kombinaciji z žitom in mlekom tudi sadje," dodajajo.

Opozarjajo, da je pri dojenčkih, ki jih matere dojijo najkrajši čas, povečano tveganje, da bodo tudi manj zdravo hranjeni. "Matere so v raziskavi povedale, da nasvete o dodajanju mešane prehrane dobijo od zdravstvenih delavcev, okoli tri četrtine anketiranih mamic tudi od prijateljic, iz priročnikov in revij ter s spleta," opisujejo. 

Zaradi otrokovih potreb svetujemo, da začnete uvajati mešano prehrano s 26. tednom, torej ko otrok dopolni šest mesecev in ne odlagate začetka uvajanja mešane prehrane na kasnejši čas. Uvajanje mešane prehrane pa se po priporočilu otrokovega pediatra lahko prične že prej, ne pa pred 17. tednom.

NIJZ

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.