Zdravje > Otrok
1318 ogledov

Kako in koliko pomagati otroku pri učenju

učenje Žurnal24 main
Šele ko se to zgodi, otroku pomagamo pri učenju.

Če se vaš otrok ali najstnik, osnovnošolec ali srednješolec, še ne zna usesti za mizo in učiti, ko se mora, je to lahko težava. A seveda ne nerešljiva. Veliko otrok ima težave že pri samem začetku. Ko se usede za mizo, se vpraša, kako naj se loti snovi. Večina otrok si lažje predstavlja, kako se učiti matematiko, ker imajo v učbenikih veliko vaj in je ključnega pomena, da te vaje rešujejo in prosijo za pomoč pri računu, ki jim ne gre. Kako pa naj se učijo predmetov, kot so zgodovina, zemljepis in slovenščina?

Če se vam zazdi, da ima vaš otrok težave z učenjem, mu pomagajte, a ne pozabite, tudi gibanje je zelo pomembno. Kot pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, je to ključnega pomena: "Kot so pokazale raziskave, si otroci, ki so gibalno zelo aktivni, prej in lažje zapomnijo novo snov, lažje sledijo pouku v šoli in imajo boljšo sposobnost koncentracije, poleg tega pa za šolsko delo porabijo manj časa kot drugi otroci. Vse to pa je v pomoč tudi učitelju, da lažje izvede učno snov."

Ustvarite koledar: Skupaj pripravita mesečni koledar, na katerem bosta označila vse teste, napovedana spraševanja in seminarske, ki jih mora v tistem mesecu narediti. Ne pozabite na domača branja. Če imate sina, mu bo verjetno bolj všeč, če boste koledar naredili v elektronski obliki in ga kasneje natisnili, če pa imate hčerko, se lahko z njo zabavate ob ustvarjanju koledarja s svinčnikom, barvicami in flomastri. V šolsko beležko, ki je razdeljena na dneve in tedne, označite, kakšne so dnevne obveznosti (npr.: domača naloga, dve poglavji knjige, predelano eno poglavje učbenika za zgodovino). Morda se bo vašemu otroku to zdelo veliko, a naučiti ga želite, da je sprotno delo veliko manj stresno kot kampanjsko učenje (učenje velike količine snovi tik pred zdajci). Vsako opravljeno dnevno obveznost naj obkljuka, ko bo opravljena.

Prostor za učenje: Ko otroku opremljate sobo, ne mislite le, da bo lepa, barvna in polna različnih omaric, okraskov, igrač in druge navlake. Poskrbite, da bo vaš šolar imel čim bolj praktično mizo, za katero se bo učil. Naj bo dovolj velika, da bo na njej lahko imel odprt učbenik, delovni zvezek in zvezek. Na mizi pa lončke s flomastri, svinčniki in drugimi pisarniškimi potrebščinami, ki jih bo pri učenju potreboval.

Pomagajte mu, ne povzdigujte glasu in se posvetujte: Če ima težave z izdelovanjem zapiskov, z učenjem, mu pri tem pomagajte. A pomagajte mu le, če si tega želi, poudarja Marica Žerjav, psihologinja na vrhniški Osnovni šoli Ivana Cankarja: "Pomagamo mu, ko nas prosi za pomoč in vidimo, da je svoje vire izčrpal. Ko se je potrudil, pa mu je zmanjkalo časa, volje. Pomembno je, da je to njegova želja, ne naš "projekt" in seveda, da mu pomagamo, ne da delamo namesto njega." Če ima težave z izdelovanjem zapiskov, mu pokažite, kako bi jih ustvarili vi. Morda mu bo vaš način všeč in blizu. Skupaj preberita poglavje in se pogovorita, kaj se vama zdi pomembno, kaj bi izpostavila v zapiskih in kaj je tisto, kar je nujno, da si zapomni. Naučite ga, da se s pomočjo enega stavka spomni na celoten odstavek, da en stavek poveže s širšo zgodbo. Preveč prepisovanja in predolge razlage na zapiskih so zapletene, vzamejo veliko časa in niso praktične. Pomembno je, da ste potrpežljivi. Tudi če morate določeno stvar razložiti trikrat, se z njim posvetujte in mu povejte malo drugače. Če boste povzdignili glas in postali živčni, bo ves trud padel v vodo.