Zdravje > Otrok
111 ogledov

Kako starši z zaščitništvom omejujemo razvoj otrok

Gibanje je lahko tudi priložnost za druženje. (Foto: Istock photo) Žurnal24 main
Strokovnjaki opozarjajo, da je gibanje nujno tako za zdrave kot za gibalno ovirane otroke. Žal za primerne terapije ni dovolj denarja, v šolah pa se zmanjšuje število ur športne vzgoje.

"Otroci potrebujejo poleg ljubezni in bližine družine, za normalen razvoj še veliko več. Gibalni in mentalni razvoj pri otroku sta tesno povezana," opozarja vodja projekta Ustvarimo trenutek gibanja Mateja Žagar.

"V kolikor se ugotovi ena ali druga pomanjkljivost v razvoju, so potrebne zgodnje obravnave, bodisi v razvojnih ambulantah, s fizioterapijami, nevrofizioterapije, defektologi, logopedi …" našteva. Dodaja, da so za vse to potrebni strokovnjaki, pripomočki, oprema, za doseganje napredka je nujno potrebno konstantno in kontinuirano izvajanje terapij. "Žal pa za to ni denarja, takšne terapije niso finančno podprte, saj zdravstvo takšne terapije krije največ enkrat mesečno, zato ni možnosti napredka v gibalnem razvoju," pravi.

Terapije bi se morale po njenih izkušnjah v takšnih primerih izvajati tedensko ali celo strnjeno, v obliki intenzivnih tritedenskih terapij. Zato so starši varovancev društev ob vseh ostalih stiskah primorani poiskati tudi strokovnjake na lastno pest in kriti za otroka nujno potrebne terapije iz lastnega žepa.

Tudi za zdrave otroke premalo gibanja

Otrok na kolesu | Avtor: Profimedias Profimedias
Težava pa ni le pri gibalno oviranih osebah, saj se pri pobudniku projekta Športnem društvu Bodifit redno srečujejo tudi s problematiko pomanjkanja gibanja pri zdravih in gibalno neoviranih osebah. “Opažamo tudi, da se pomanjkanje športne vzgoje, gibanja, kaže v generacijah otrok, ki so nasploh gibalno manj sposobne. Mnogo raziskav kaže že na zmanjšane motorične sposobnosti mlajših generacij in sploh kopičenje težav, povezanih s preveliko telesno težo in pomanjkanjem gibanja,” opisuje Mateja Žagar.

Poleg tega smo v zadnjih letih tudi priča zmanjševanju števila ur za pouk športne vzgoje, ta trend pa se nadaljuje tudi v srednji šoli in na nekaterih fakultetah. “Zmanjšanje števila ur športne vzgoje pa gotovo ni vzpodbudna smer razvoja mlajših generacij, " ocenjuje Žagarjeva. 

Omejujemo jih pri normalnem razvoju

"Gibanje otrok in športna vzgoja v šolah se vedno bolj pojavlja kot večplasten problem. Starši večkrat svoje malčke iz strahu pred padci in z zaščitništvom omejujemo pri normalnem gibalnem razvoju," pa ugotavlja predsednica društva Sožitje Domžale Tatjana Novak.

Tako se po njenih besedah hitro povzamejo napačni gibalni vzorci, ki se jih otrok navadi in je pri svojem gibanju omejen. Motorične sposobnosti se ne razvijajo zadostno in težava se neposredno pojavi pri športni vzgoji otrok v šolah."Določeni športni pedagogi le omejeno izvajajo določene elemente ali se omejeno poslužujejo določenih orodij, zaradi same varnosti otrok, ker le-ti niso sposobni izvajati gibov varno in pravilno," opisuje. Dodaja, da se težave pojavljajo na primer že pri izvedbi normalnega prevala naprej in nazaj, ki ga določeni otroci niso sposobni izvesti.  “Prav tako vedno bolj sedeče navade najstnikov, računalniške igre in virtualni svet v katerem živijo naši otroci, omejuje in ovira ter zmanjšuje željo po gibanju,” pravi.

Opozarja, da je druga plast težav kombinacija pomanjkanja gibanja otrok samih, kot tudi zmanjševanja ur športne vzgoje: “Otrok gibanja ne doživlja, ga ne sprejema kot del sebe, je  lahko posledično manj samozavesten, telo in mišičevje ni primerno razvito, slabša se drža in vedno bolj se pojavlja tudi porast debelosti pri otrocih in najstnikih.” Pravi, da je gibanje in spodbujanje gibanja nujno potrebno že v zgodnjih razvojnih obdobjih otrok, šolarjih, najstnikih in pomembno je, da se tega zavedamo, ter to gojimo tudi pri našem podmladku, mi odrasli. “Le tako bomo dober vzor,” je zaključila.

Ker za terapije ni denarja

“Vsi tisti, ki pri gibanju nujno potrebujejo pomoč, fizioterapijo, različne gibalne terapije, so v Sloveniji zapostavljeni, saj zdravstveno zavarovanje posameznikom ne omogoča dovolj velikega števila potrebnih gibalnih terapij,” ugotavljajo organizatorji dobrodelne akcije Ustvarimo trenutek gibanja. Pobudniki akcije so v Športnem društvu Bodifit, ki si želijo, “da pomembnost redne rekreacije ter zdravega načina življenja ni zgolj vodilo na papirju, pač pa nujna pravica za vse, ne glede na njihove finančne zmožnosti.”

Otroci, varovanci  Medobčinskega društva Sožitje – Domžale, Komenda, Lukovica, Mengeš, Moravče in Trzin, Društva Sožitje Kamnik ter društva Namesto pike vejica v Mariboru, so tako tisti, ki bodo deležni finančne podpore dobrodelne akcije Ustvarimo trenutek gibanja, da bodo lahko v svojih društvih izpeljali več programov gibanja in fizioterapije. Podpornik in ambasador akcije Ustvarimo trenutek gibanja je veliki slovenski telovadec  Aljaž Pegan, ki pravi, da si vsak otrok zasluži priložnost za gibanje in razvoj svojih potencialov. Projekt podpirajo tudi Ilka Štuhec, Marinko Galič, 6Pack Čukur, Rok Vilčnik, Urška Majdič, Maja Tvrdy in še mnogo ostalih športno navdušenih Slovenk in Slovencev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.