Zdravje > Otrok
2328 ogledov

Kako ukrepati, ko otrok vrešči, razbija ...

Otrok Profimedia
"Razlaganje v taki situaciji ne pride v poštev, saj je otrokovo telesce preveč vznemirjeno."

V Javni tribuni na Starševskem čveku smo v sklopu kampanje Unicefa Slovenije »Kako se počutiš« gostili psihologinjo ter zakonsko in družinsko terapevtko doc. dr. Andrejo Poljanec, s katero smo spregovorili o duševnem zdravju otrok.

Eno od uporabnic foruma je zanimalo, kako naj najbolj učinkovito pomiri otroka: "Kako postaviti mejo otroku, ko kriči, vrešči, razbija … Če se to zgodi v nekem javnem prostoru in ga v tistem trenutku ne zmorem pomiriti ter se z njim v miru pogovoriti, se počutim popolnoma nemočno. So kakšne strategije, kako lahko v takih situacijah pomagam otroku, da se pomiri?"

Dr. Andreja Poljanec pojasnjuje, da je to velik izziv za mnoge starše. 

Vzemite si čas, ne glejte na uro

"Prva ključna stvar je, da se zavedate, da šele ko se boste pomirili vi, boste zmogli pomiriti tudi otroka. Zato si vzemite čas, ne glejte na uro, saj boste tako preveč vznemirjeni," pravi dr. Andreja Poljanec.

Situacija bo po besedah terapevtke minila hitreje, če ne boste hiteli: "Najprej samo globoko zadihajte, preklopite v mislih iz nemoči v konstruktivno aktivno držo, se spustite na raven otrokovih oči in ga v miru in ljubeče glejte, da tako lahko najbolje začutite njegovo stisko, zmedo, utrujenost, naveličanost oziroma kar je takrat v ospredju."

Razlaganje v taki situaciji ne pride v poštev, saj je otrokovo telesce preveč vznemirjeno, čustveno preplavljeno, da bi lahko sledilo vašim besedam. 

Dr. Andreja Poljanec

Terapevtka pojasni, da se morata najprej povezati prek čustvenega stika. Svetuje še, da če je le možno, se umaknita tudi v mirnejši kotiček.

Ostale koristne odgovore in nasvete lahko preberete v arhivu Javne tribune TUKAJ.