Zdravje > Otrok
69 ogledov

Kako vpliva na možnost zanositve

tolazba, zalost, stres, objem razno
Raziskava objavljena v Annals of Epidemiology je na velikem vzorcu plodnih žensk izmerila povezavo med stresom in verjetnostjo zanositve.

Analizirali so kar 400 plodnih žensk, ki so morale pisati dnevnik, kjer so zapisale menstrualni cikus, vrsto kontracepcije, morebitno pitje alkohola, uživanje kofeina in kajenje. Poleg tega so morale vsak dan izmeriti raven stresa z ocenami od ena do štiri.

Ženskam so v povprečju sledili osem menstrualnih ciklusov oziroma do morebitne zanositve.

Kot dan ovulacije so določili 14. dan v ciklusu in na ta dan analizirali negativen vpliv stresa na plodnost. Zaključili so, da ima ženska z manj stresa na splošno za 45 odstotkov več možnosti, da zanosi. Če pa ima ženska stresno obdobje prav v času ovulacije, ima za 40 odstotkov manj možnosti, da bosta s partnerjem spočela otroka.

Rezultate raziskave si lahko razlagamo na pozitiven način. Ženske, ki doživljajo težke čase in bi si želele zanositi, bi namreč lahko koristno uporabile metode za sproščanje stresa. 

Preberite še:

 - V nekaj trenutkih zmanjšajte stres

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.