Zdravje > Otrok
58 ogledov

Kava, moški in spočetje otroka

seks Profimedias
Kako je pitje kave pri moškem povezano s spočetjem otroka ...

Pari, ki spijejo več kot dve skodelici kave na dan, imajo več možnosti za spontani splav, ugotavlja nova raziskava.

Če moški in ženska dan pred spočetjem otroka spijeta več kot dve skodelici kave, se tveganje za spontani splav poviša za 74 odstotkov. Več možnosti za spontani splav imajo tudi ženske, ki v prvih dveh mesecih spijejo več kot dve skodelici kave na dan.

Pomembni tudi vitamini 

moški | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Strokovnjaki so ugotovili, da je pred samim spočetjem otroka pomemben tudi vnos vitaminov v žensko telo. Pri ženskah, ki so pred spočetjem jemale multivitaminske tablete, se je možnost za spontani splav zmanjšala tudi za 79 odstotkov.

Priporočila strokovnjakov so, da ženske pred spočetjem in med nosečnostjo spijejo največ dve skodelici kave na dan. Svetujejo, da že pred spočetjem jemljejo tudi folno kislino, med samo nosečnostjo pa tudi vitamin D.

V študiji je sodelovalo 344 parov, v raziskavo pa so vključili številne dejavnike, tudi kajenje in pitje alkohola pred in po spočetju. Spontani splav je doživelo 98 parov.

Vodja raziskave dr. Germaine Buck Louis z ameriškega inštituta za zdravje je dejal: “Naša raziskava je zanimiva, ker ugotavlja, da je tveganje za spontani splav odvisno tudi od moškega.” 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.