Zdravje > Otrok
42 ogledov

Ko otrok ne spoštuje pravil

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Se vaš otrok trma in ne spoštuje pravil? Se brani umivanja zob ali tuširanja? Ne pospravi igrač in se upira zelenjavi? Rešitev je morda v pravljici.

Italijanska psihologinja Elisabetta Mauti je prepričana, da lahko veliko težav rešite s pravljicami, piše italijanska tiskovna agencija Ansa. Mautijeva pojasnjuje, da lahko starši s pomočjo pravljic na enostaven način komunicirajo z majhnimi otroki, ki živijo v drugačnem svetu kot odrasli: "Njihov svet je namreč še poln domišljije in ne vsebuje toliko informacij iz praktričnega življenja."

Psihologinja meni, da lahko otrokom s pomočjo pravljic približamo svet odraslih, “s pomočjo pravljic ga razlagamo in jim ga pomagamo razumeti.” S pomočjo zgodbic se otrokom lahko pomaga razumeti razloge za določena dejanja, ali pa se imenuje in razloži čustva, ki jih težje razumejo. 

Sama je izdala knjigico s pravljicami za otroke, sicer pa po njenih besedah obstaja veliko poučnih knjig tako o umivanju zob kot o pospravljanju sobe. Psihologinja pojasnjuje, da si lahko za določeno muhavost starši izmislijo pravljico kar sami. Če si otrok denimo noče obleči plaščka, lahko začnejo pripovedovati zgodbico: “Nekoč je živel deček, ki si pozimi ni želel obleči plaščka. Nekega dne ga je obiskala vila …”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.