Zdravje > Otrok
68 ogledov

Ko spijo premalo

Tablica in otrok Profimedias
Italijanski pediatri so naredili zanimivo raziskavo vezano na spanje otrok. Ugotovili so, da pomanjkanje spanca negativno vpliva na življenje otroka …

Že predhodne raziskave iz različnih delov sveta so pokazale, da je pomanjkanje spanca pri otroku povezano z debelostjo, sladkorno boleznijo, slabšim imunskim sistemom in podobno. Tokrat pa je pediatre iz Italijanske zveze pediatrov – FIMP zanimala povezava z nekaterimi vedenjskimi motnjami, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

V raziskavi je sodelovalo 166 pediatrov iz 11 italijanskih regij, skupno pa so analizirali 4.000 otrok starih med enim in petimi leti. Preliminarni podatki so pokazali, da kar 35 odstotkov otrok spi premalo in sicer manj kot devet ur na noč. Kar 19 odstotkov otrok je uporabljalo tablico ali pametni telefon več kot trikrat na teden, deset odstotkov pa je tablico ali pametni telefon uporabljalo vsak dan. Le 54 odstotkov otrok spi večino časa v lastni postelji, kar 17 odstotkov otrok zaspi med gledanjem televizije.

Če je vaš malček v spanju nemiren, ga zelo verjetno mučijo stvari iz resničnega  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Raje berite knjige 

Ko so analizirali vse podatke, so prišli do zanimivih ugotovitev. Otroci, ki hodijo pozno v posteljo in uporabljajo tablice ali pametne telefone imajo več možnosti, da bodo nemirni in da imajo težave z odvisnostjo od elektronskih naprav. Pojasnjujejo, da je vse več znanstvenih dokazov za povezavo med pomanjkanjem spanca in uporabo elektronskih naprav, po njihovih ocenah pa je tudi veliko možnosti, da se ta odvisnost od televizije, tablic in pametnih telefonov v odrasli dobi razvije v druge odvisnosti, kot so odvisnost od alkohola, drog in cigaret. Raziskava je po njihovem mnenju tudi dodaten dokaz že nekaterim predhodnim raziskavam, da nepravilna uporaba elektronskih naprav pripomore k številnim vedenjskim motnjam.

V raziskavi so ugotovili, da je pred spanjem z otrokom primerno brati knjige, saj je to povezano z boljšim in daljšim spancem.

Preberite še:

 - Tudi to delajo iz slovenske konoplje

- Preverite, koliko bi morali spati

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.