Zdravje > Otrok
2350 ogledov

Kukavičji otroci: Med testiranimi v 21,5-ih odstotkih dvom upravičen

Profimedia
Skoraj 30 odstotkov je naročnic...

Okoli štirje odstotki očetov v Evropi naj bi nevede vzgajali otroka, ki ni njihov biološki otrok, ugotavljajo britanski znanstveniki. Kolikšen je odstotek zavedenih očetov v Sloveniji, ni znano, saj v Sloveniji taka raziskava še ni bila narejena.

Je pa znano, kolikšen je odstotek tistih, ki so upravičeno dvomili, ali je otrok njihov. Z inštituta za DNK analize so sporočili, da so opravili  prva desetletno statistična analizo testov očetovstva za osebno uporabo in sodišče. 

Reprezentativni vzorec je bil 400 testov in sicer za vsako leto po 40 vzorcev, razultati pa so pokazali, da je nekaj več kot 21,5 odstotka DNK testov očetovstva negativnih. "Negativni rezultat pomeni, da testirani domnevni oče ni v biološkem razmerju s testiranim otrokom" so zapisali in dodali. "Zanimivo je, da je od tega kar 29 odstotkov naročnic ženskega spola, kar je nad pričakovanji glede na prepričanje, da so nejeverni Tomaži moškega spola."

Za primerjavo
Očetje lahko zahtevajo test očetovstva le do petega leta otrokove starosti. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Leta 2009 so ameriški laboratoriji, ki delajo teste očetovstva objavili podatek, da je delež negativnih testov pri preverjanju biološkega očetovstva v ameriški populaciji 25,9% v Avstraliji pa podobno 23,7%.

V konzervativni družbi kukavičjih otrok več

Kakšen je dejanski odstotek očetov v splošni populaciji, ki niso biološki očetje ti. sindrom ‘kukavičjih jajc’ je vprašanje, ki buri duhove že kar nekaj časa tako splošno, kot strokovno javnost. "Odstotki se razlikujejo od države do države in so odvisni od socialnega položaja, od kulturnega okolja, verske pripadnosti in mnogih drugih faktorjev. Tako je splošno znano dejstvo, da je v sredinah kjer so zelo močne krščanske vrednote ta odstotek višji kot v okoljih, kjer te vrednote niso tako globoko zasidrane," so ob predstavitivi desetletne analize v Sloveniji pojasnili na inštitutu. "Kakšni so dejanski odstotki v splošni populaciji pa je zaenkrat še vedno neznanka," dodajajo. 

Komentarjev 1