Zdravje > Otrok
119 ogledov

Lego naredil prvo invalidno figurico

Lego Lego
Lego je napravil velik korak naprej v smeri prepoznavanja družbene vloge invalidnih oseb, saj namerava dati v prodajo prvo invalidno figurico.

Gre za velik uspeh kampanje, za katero stoji nekdanja novinarka Rebecca Atkinson, ki je pred časom pričela z globalno akcijo proti "kulturni marginalizaciji" invalidnih oseb, ki doslej praktično niso obstajale v svetu igrač. Atkinsonova, sicer sama delno gluha in z gensko povzročeno motnjo tunelskega vida, je začetnica gibanja #toylikeme, s katero je želela opozoriti na 770.000 invalidnih otrok v Veliki Britaniji in 150 milijonov po vsem svetu. Med drugim je objavljala fotografije normalnih igrač, iz katerih je napravila "invalidne."  

Kampanji se je zelo hitro pridružilo na tisoče privržencev po vsem svetu, eden večjih mejnikov pa je bil, ko je Atkinsonova dobila službo svetovalke za invalidnost pri podjetju Playmobil, znanem proizvajalcu igrač. Ta se je zavezal, da bo pričel izdelovati "invalidne" figure. Sledila je peticija proti največjemu proizvajalcu kock na svetu Legu, naj sledi zgledu in ki jo je podpisalo 20.000 ljudi. 

Uspelo je, danski Lego je prek družbenih omrežij objavil prvo fotografijo figurice na invalidnem vozičku, ki bo del njihovih kompletov od junija dalje. Menda naj bi invalidno osebo spremljala tudi figurica pasjega pomočnika. 

Atkinsonova je seveda presrečna: "Ni mogoče opisati našega veselja. Lego je pretresel naš iz zidanih opek narejen svet in prinesel veselje 150 milijonom, otrok, njihovim materam, očetom, pasjim ljubljenčkom in hrčkom," je bil po poročanju Daily Maila njen prvi odziv.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.