Zdravje > Otrok
79 ogledov

Leto dni star otrok že v puberteti

Dojenček Profimedias
V bolnišnici v New Delhiju zdravijo dečka, ki je imel že pri enem letu starosti vse znake prave pubertete.

Starši so nenavadne spremembe opazili, ko je bil Veibhav star šest mesecev. Ne samo, da je bil višji od drugih otrok, nenavadno hitro so zrastle tudi njegove genitalije.

"Na začetku smo mislili, da je pač velik dojenček, zato ga nismo peljali k zdravniku. Sčasoma smo vendarle ugotovili, da je nekaj narobe. Na to nas je opozorila tudi tašča, ki je vzgojila sedem otrok," je za indijski dnevnik Hinudstan Times dejala dojenčkova mati. 

Diagnoza: prezgodnja puberteta

Veibhav je bil tako prvič pri zdravniku, ko je dopolnil 18 mesecev. Že takrat je bil visok 95 centimetrov in za deset do petnajst centimetrov višji od vrstnikov. Po telesu in obrazu so mu rastle dlake, mutirati mu je začel glas, pojavili so se mozolji, zrasli in razvili so se spolni organi: "Njegova raven testosterona je izredno visoka, primerljiva z 25-letnim moškim," je dejal Vaishakhi Rustagi pediater in endokrinolog na bolnišnici v New Delhiju in dodal, da je dečkova stopnja testosterona ob pregledu znašala 500 - 600 nanogamov na deciliter; pri enoletnem dečku je običajna stopnja 20 ng/dl/ testosterona.

Bolezen za otroka zelo travmatična

"Takšni primer prezgodnje pubertete je zelo redek in se zgodi enkrat na deset let. Sicer je prezgodnja puberteta za otroka travmatična, saj ne more izraziti svojih čustev in razumeti, kaj se dogaja z njim, zmedeni so tudi starši," je še pojasnil zdravnik.

hormon testosteron | Avtor: Profimedias Profimedias
Nadaljnji testi so pokazali, da gre pri dečku za čezmerno izločanje spolnih hormonov, zato so mu predpisali hormonske terapije, s katerimi  bodo poskušali ustaviti ali vsaj za nekaj časa blokirati rast njegove hormonske osi."Če takšnih otrok ne zdravimo, postanejo nasilni. Fizikalne spremembe namreč niso primerne za njihovo starosti," je dejal zdravnik in dodal, da zaradi prezgodnje pubertete otroci tudi zgodaj prenehajo rasti.

 

Komentarjev 4