Zdravje > Otrok
206 ogledov

Malčki v jaslih: Povišan nivo stresnega hormona

Vrtec Profimedias
Najnovejša študija pokazala, da je raven stresa pri malčkih, ki so v jaslih, za tretjino višja kot pri otrocih, ki jim ni treba tako zgodaj v varstvo.

To popolnoma nebogljena mala bitja se zaradi občutka zapuščenosti, kar naenkrat znajdejo v veliki stiski.  Ko se otrok navadi na sovrstnike in varuške ter spozna, da se bodo starši vedno vrnili ponj, je seveda lažje, čeprav so ti otroci,v primerjavi z vsrtniki, veliko bolj nesproščeni

Če se le da, čimprej po njih

Najnovejša študija je namreč pokazala, da je raven stresa pri malčkih, ki so v jaslih, za tretjino višja kot pri otrocih, ki jim ni treba tako zgodaj v varstvo. To še posebej velja malčke, ki so v varstvu več kot osem ur na dan. Do ugotovitev so prišli strokovnjaki  z norveške univerze za znanost in tehnologijo, ki so šest mesecev opazovali obnašanje 112 malčkov, starih od 12 do 18 mesecev.

Malčki najbolj senzibilna bitja

Raziskava je  pokazala, da se otroci, ki veliko časa preživljajo v jaslih, veliko bolj nestrpni do svojih sovrstnikov, se veliko prepirajo, predvsem zato, ker pogrešajo svoje starše. Stres v tako mladih možganih zelo vpliva na nadaljnji razvoj, takšni otroci imajo manj samokontrole, so bolj sramežljivi in niso tako spretni v govoru, so še ugotovili norveški strokovnjaki.

Kvalitetno preživljanje časa

Starši se velikokrat ne zavedajo, kako njihovi otroci po ločitvi trpijo. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Da bi to preprečili, zaposlenim staršem svetujejo čim bolj kvalitetno preživljanje časa z otroci, ko je družina spet skupaj, torej po tem, ko jih dvignejo z varstva in predvsem, ko nastopi vikend: "Takrat naj bodo čimveč skupaj, skupaj naj jedo, berejo knjigice, da otrok premaga tisti občutek zapuščenosti," je povedala profesorica in avtorica raziskave Mary Britt Drugli.

Zjutraj in pozno popoldne

Sicer so strokovnjaki vsako jutro in pozno popoldne testirali slino teh otrok in tako ugotavljali raven stresnega hormona kortizona. Pri otrocih, ki so več kot osem ur preživeli v jaslih, je bila raven kortizona, ki je označevalec čustvenih reakcij, za tretjino (32 odstotkov) višja primerjavi s tistimi otroki, ki so v tem času bili s svojimi starši.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.