Zdravje > Otrok
29 ogledov

Mati in oče sta si med seboj bolj podobna

družina otrok starša Shutterstock
Starševstvo vpliva tudi na imunski sistem.

Vzgoja otrok ne razburka le življenja staršev ampak tudi njihov imunski sistem. Ob rojstvu otroka postane imunska obramba matere in očeta presenetljivo podobna, imunski sistem staršev začne delovati na enak način, je pokazala raziskava, ki jo je vodila Michelle Lintermande iz Inštituta Babraham, ki velja za vodilni raziskovalni inštitut na Univerzi v Cambridgeu.

V raziskavi objavljeni v reviji Nature Immunology je bilo vključenih 670 oseb vseh starosti in postav, saj so želeli ugotoviti, kateri dejavniki najbolj vplivajo na naš imunski sistem. Pozorni so bili denimo tudi na debelost, spol in starost udeležencev.

Razlike za polovico manjše

Strokovnjaki so opazovali bele krvne celice in vsakemu udeležencu določili identikit imunskega sistema, ki so ga poimenovali "imunska krajina". Analizo so ponavljali tri leta in ugotavljali, kateri dejavniki so najbolj vplivali na imunski sistem. 

Pri tem so ugotovili, da je starševstvo močno povezano z zbliževanjem imunskega sistema matere in očeta. Pari brez otrok so imeli v povprečju drugačen imunski sistem. Po rojstvu otroka so bile razlike v primerjavi s pari brez otrok za 50 odstotkov manjše.

Strokovnjaki predvidevajo, da je to posledica vseh okužb, ki jih iz vrtca prinese otrok v kombinaciji s stresom, ki ga prinese starševstvo.  

družina | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.