Zdravje > Otrok
205 ogledov

Med igrali za poškodbe najbolj nevarna gugalnica

gugalnica Bob Mical via Flickr
Po podatkih Nacionalnega Ištituta za javno zdravje je v povprečju zaradi padcev letno hospitaliziranih 710 predšolskih otrok.

Ameriška Komisija za varstvo potrošnikov je izdala opozorila za starše in skrbnike otrok zaradi pogostih nesreč na igralih. V ZDA je namreč letno zaradi nesreč na igralih hospitaliziranih kar 200.000 otrok, umre pa jih 17. Od tega se jih ena četrtina poškoduje na domačih igralih, zato so opozorila še toliko bolj dobrodošla.

Ker se večina (štri petine ) poškodb na igralih zgodi med padci z igrala, je zelo pomembna primerna izbira tal, kot so gumi podloge, pesek, prod, sekanci in podobno, opozarjajo.

Kako je v Sloveniji

Po podatkih Nacionalnega ištituta za javno zdravje je v povprečju zaradi padcev na splošno, ne le iz igral, letno hospitaliziranih 710 predšolskih otrok.

Sodeč po njihovi podrobni statistiki med letoma 2005 in 2010, se jih od tega največ spotakne (28 odstotkov), patina padcev je neopredeljenih, 16 odstotkov otrok, ki so hopsitalizirani zaradi padca, pa pade iz ene višine na drugo. 

Dolenjska 19.08.10, mamica z otrokom, igrisce, tobogan, foto: jerca bozic kranje | Avtor: Jerca Božič Kranjec Jerca Božič Kranjec

Sledijo padci iz postelje, stola ali pohištva (13 odstotkov), pogosti pa so tudi padci po stopnicah (osem odstotkov), zato morajo imeti stopnice vedno ograjo in varovala. Kar pet odstotkov predšolskih otrok pa se poškoduje na igralih.

Tudi udarci ob gugalnico 

Prav v toplejših mesecih so otroci pogosteje zunaj na igralih, zato so takšne poškodbe v tem času še pogostejše. Največ za varnost otrok lahko naredijo sami starši, ki otroka pri igri nadzirajo in mu ne dovolijo na igrala, ki niso primerna za njegovo starost. Izbirajte igrala, ki so lepo vzdrežvana in dobro zaščitena s primerno podlago. Pazite, da se otroci na igralih ne prerivajo in se primerno obnašajo.

Za poškodbe otrok na igralih so tudi po podatkih NIJZ najpogosteje krivi padci iz igrala. Leta 2006 je bilo denimo 16 predšolskih otrok hospitaliziranih zaradi padca z gugalnice, deset s tobogana in štiri s plezala. Od tega je bilo 17 zlomov roke in osem poškodb glave ter vratu. Dokaj pogosti so tudi udarci otrok ob gugalnico, zaradi tega sta bila leta 2006 hospitalizirana dva otroka mlajša od šestih let.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.