Zdravje > Otrok
60 ogledov

Menijo, da je njihova teža primerna

Debelost pri najstnikih Profimedias
Zaradi filmske industrije in suhih manekenk menimo, da so najstniki preveč kritični do svojega telesa. Britanska raziskava pa je med debelejšimi najstniki odkrila, da nekateri niso dovolj samokritični.

Več kot tretjina britanskih najstnikov, ki so predebeli, menij, da je njihova teža pravšnja. Tako je pokazala raziskava, ki jo je naredil britanski center za raziskovanje raka, raziskava pa je bila objavljena v International Journal of Obesity.

Strokovnjaki so analizirali podatke 4.979 angleških najstnikov starih med 13 in 15 let. Vsi udeleženci raziskave so odgovarjali na vprašanja, ali menijo, da so pretežki, ali imajo prenizko težo, ali so v dobri formi.

Višje tveganje za pojav raka 

Raziskovalci so nato izjave primerjali z dejanskim indeksom telesne mase najstnikov. Skoraj tri četrtine najstikov je imelo normalen indeks telesne mase, petina je imela prekomerno telesno težo, okoli sedem odstotkov je bilo debelih. Kar 40 odstotkov teh, ki so bili opredeljeni kot debeli, meni, da imajo normalno težo. Med tistimi, ki so imeli normalno težo, jih osem od desetih tudi ocenjuje, da imajo primerno težo.

“Tisti mladostniki, ki imajo prekomerno telesno težo, imajo višje tveganje za nastanek raka. Zato je pomembno, da prekomerno težki najstniki vedo, da njihova telesna teža ni primerna in da naredijo v svojem življenju spremembo v tej smeri,” pravi ena od avtoric raziskave Julie Sharp. Pojasnjuje, da bi morali ti mladostniki jesti bolj zdravo in se več gibati ter da bi s tem naredili velik korak pri zaščiti pred rakom. V raziskavi so sicer dokazali, da je debelost povezana z desetimi različnimi vrstami raka, med drugim tudi z rakom dojke in debelega črevesa.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.