Zdravje > Otrok
1351 ogledov

Koliko in kakšne obveznosti naj ima najstnik v družinskem gospodinjstvu?

najstnik najstnica puberteta Žurnal24 main
Kakšna opravila naj dam mladostniku? Naj ga za pospravljanje nagradim? Kako?

"Človek opravlja gospodinjske obveznosti v skladu s svojim razvojnim obdobjem, saj se s tem povezuje miselni, motorični in čustven razvoj. Torej toliko, kolikor so možgani sposobni," pravi zakonska in družinska terapevtka, predsednica Združenja družinskih terapevtov, vzgojiteljica ter mati dr. Lucija Hrovat. 

Ob tem pojasnjuje, da so možgani sposobni pri vsaki starosti in v vsakem razvojnem obdobju že marsikaj. "Dobro je tudi, da se mladostnikom vedno ponudi malo več kot zmorejo, da imajo stalen izziv, ki je seveda pozitivno naravnan, da ustvarja dobro samopodobo," svetuje.

Lucija Hrovat | Avtor: O. A. O. A.
Pojasnjuje, da daje opravljanje družinske obveznosti mladostniku občutek, da pripada določeni družini, da se staršem zdi pomemben in želijo, da tudi on prispeva za dobrobit družine: "S tem se nauči, da je tudi od njega odvisno v kakšnem okolju živi, da ni vse samoumevno. Seveda je pa na starših, da mladostniku dopustijo, da določene stvari opravi sam in ne delajo namesto njega."

Torej mladostnik lahko po njenih izkušnjah pomije tla in okna, zamenja žarnico, pobeli stene, opere avto in ga posesa, obreže živo mejo, gre po nakupih v trgovino, skuha poln obrok, zlika oblačila, pazi na mlajše otroke in še vse ostalo, kar je delal že od majhnega.

Naj bo denarno nagrajen?

Lucija Hrovat pravi, da mladostnikov ne bi smeli denarno nagrajevati: "Pospravljanje in čiščenje je del vsakdanjega življenja, iz tega se razvijejo dobre delovne navade, ki jih človek prinaša v študijske obveznosti, službo, odnose. Se pravi, te navade ponotranji in razvije občutek za skrb tako zase kot tudi za okolje in odnose, v katerih se giblje."

To je po njenih besedah večja boniteta, ki jo bo nosil vse življenje, ki mu bo nekaj koristila kot pa tisti evro ali dva. "Malo za hec: tudi mamam in očetom on ne plačuje, ko skrbijo za njega oz. ne dobijo od nikogar denarja za opravljanje hišnih opravil," dodaja. 

Seznanitev z načini plačevanja in uporaba denarja naj se uporablja v situacijah, kjer je dejansko treba poznati sistem plačevanja: trgovina, pošta, banka, kino, zabaviščni park ... 

dr. Lucija Hrovat

Kongres družinskih terapevtov

Ta konec tedna bo sicer potekal kongres Združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije z naslovom (Pre)živeti v odnosih.

Predavala bo tudi dr. Gordana Buljan Flander, klinična psihologinja in psihoterapevtka ter ustanoviteljica in direktorica poliklinike za zaščito otrok in mladostnikov Zagreb. Tema njenega predavanja bo Manipuliranje z otroki v razvezah. Več o kongresu TUKAJ

 

Komentarjev 1
  • ode 15:51 12.april 2018.

    Moj foter se je sam ponudil, da mi bo za vsako petico v osnovni šoli šenkal pet kovačev (50 para). Tako je bilo ene pol leta, nato se je začel izgovarjati, da nima drobiža...