Zdravje > Otrok
4585 ogledov

"Največja popotnica, ki jo starši lahko ponudijo otroku"

voziček starši
1/2
"Starši lahko največ dosežejo do otrokovega dopolnjenega 12 leta, po tem pa veliko vlogo odigrajo vrstniki," pravi športni psiholog.

Znan športni psiholog Matej Tušak, je profesor na Fakulteti za šport, kjer predava občo psihologijo in psihologijo športa. Kot gostujoč strokovnjak predava tudi na mnogih drugih slovenskih in tujih univerzah, tokrat pa je z nami spregovoril o gibanju kot osnovi za zdravo življenje, o primerni vadbi za otroke, kako motivirati otroke k športu in o pomembni vlogi staršev ...

Aktivno športno življenje ima glede na številne raziskave pomembno vlogo pri razvoju otrok! Na kaj vse vpliva telesna vadba?
Naložba v šport je največja popotnica, ki jo starši lahko ponudijo svojemu otroku. Z vzgojo skozi šport pa veliko pridobijo oboji, tako otroci kot tudi starši. S športom pozitivno vplivamo na razvoj, gibanje in ne nazadnje tudi na grajenje pozitivne samopodobe. Gibanje je osnova za zdravo življenje in je prvi temelj, ki ga moramo zgraditi v zgodnji mladosti. Starši morajo ozavestiti, da je šport naložba v vzgojo, da se otrok ne vpisuje v šport, zato, da bodo svetovni prvaki ali profesionalni športniki, ampak, da bodo skozi življenje osvojili zdrave navade, ki bodo najboljša popotnica za vse življenje.

Kateri so pozitivni učinki gibanja pri otrocih?
Gibanje prispeva k razvoju koordinacije, pomaga preprečevati in nadzirati občutke strahu, pomaga graditi samozavest, ustvarja medsebojne odnose in pomaga pri vključevanju v družbo. Ti pozitivni učinki otrokom pomagajo pri premagovanju stresa, tekmovalnosti in sedečega načina življenja, ki je zelo pogosto prisoten v sodobnem življenjskem slogu.

Kateri je ustrezen čas za začetek načrtovane telesne dejavnosti pri otroku? Je to morda biološka starost, vstop v šolo, morda kaj drugega?
Gibanje je naravna danost vseh nas. Otroci se gibajo že od vsega začetka, ko se začnejo premikati. Že malčki od pol leta dalje se lahko vključujejo v različne dejavnosti, najprej skupaj s starši, kasneje sami. Važno je, da otroci preizkusijo različne dejavnosti, se veliko gibajo in se čim manj zadržujejo v domovih obkroženi s sodobno tehnologijo.

Nam lahko v nekaj stavkih opišete načine motiviranja mladih za vadbo?
Odgovor je zelo preprost, najlažji način motiviranja otrok je z zgledom. Če starši v svojo dnevno rutino vključujejo šport, bodo enako želeli tudi otroci. Med 7 in 12 letom, so starši vzorniki svojim otrokom. Če starši tečejo, kolesarijo, hodijo v gozd in hribe bodo enako želeli otroci. In če jih že zgodaj vključimo v šport, bo ta postal način življenja. Kasneje, ko bodo odrasli, bodo sami iskali načine za aktivno preživljanje prostega časa.

Matej Tušek | Avtor: Arne Hodalič Arne Hodalič
Kakšno vlogo imajo starši pri razvoju kariere mladega športnika?
Starši nosijo veliko odgovornost do tega, kakšen odnos bodo otroku privzgojili do športa. Največ lahko dosežejo do otrokovega dopolnjenega 12 leta, po tem pa veliko vlogo odigrajo vrstniki. Če so otroci do 12 leta vključeni v številne dejavnosti, so obdani z vrstniki, ki imajo ista nagnjena in bodo težje zapadli v družbo vrstnikov, ki bi jih lahko odpeljali na stranpoti. Veliko vlogo pri odnosu do vadbe imata tako ona starša – mama in oče, medtem, ko kasneje, če se otrok odloči za profesionalno kariero ima tu večji vpliv otrokov oče.

Koliko športnih dejavnosti je še dovolj, kdaj pa jih je preveč?
Za otroka mora biti šport zabava in ne nekaj, kar ga dela utrujenega. To je zelo individualno. Vsak otrok je drugačen, zato moramo starši prepoznati, kaj ustreza našemu otroku. Nekateri otroci lahko trenirajo vsak dan, po več ur, pa jim to ustreza, saj športa ne jemljejo kot obveznosti ampak kot zabavo. Nekaterim pa je že dvakrat na teden po eno uro preveč, zaradi vseh ostalih obveznosti, ki jih imajo. Če je otrok videti v redu, če ni preutrujen, če se običajno obnaša, potem je zagotovo na pravi poti. Dovolite mu, da sam izrazi koliko dejavnosti je dovolj.

Kaj pa če otrok ne mara telovadbe?
Poiskati moramo šport, ki mu bo všeč, in mu pomagati, da bo v njem uspešen. Otroka moramo spodbujati, ga pohvaliti za dosežke tudi, če ti niso ravno vrhunski. Otrok naj se odloči v čem bi se želel preizkusiti, na vas pa je, da ga spodbujate, da se tega za kar se je odločil aktivno udeležuje. Če mu izbrana aktivnost na začetku ne ugaja, bodite brez skrbi, določite nek časovni okvir, denimo dva meseca, v katerem mora otrok obiskovati to aktivnost.

Katere dejavnosti naj otroci izvajajo vsak dan?
Vsak dan v vsakem vremenu naj se otroci gibajo! Če nič drugega, naj vsaj hodijo. Dež, sneg, mraz, veter, nič ne sme biti ovira za to, da se otrok vsak dan giba.

Ali lahko s pomočjo telesne vadbe vplivamo tudi na samopodobo?
Redno in zadostno gibanje vpliva na celostni razvoj. Pri otroku, ki se bo redno in dovolj gibal, bo to pozitivno vplivalo na razvoj in zdravje kosti in sklepov, mišic, motoričnih sposobnosti.

Če otrok obvlada svoje telo, bo s podobo svojega telesa zadovoljen in to bo pozitivno vplivalo na njegovo samozavest in tudi na njegovo samopodobo. Otrok, ki bo precej gibalno aktiven, se bo prek tega tudi naučil, da so za doseganje uspeha potrebni odločnost, disciplina in odrekanje.

Telesna dejavnost pozitivno vpliva tudi na razvoj kognitivnih sposobnosti. Otroci, ki se dovolj gibajo lažje pomnijo, lažje sledijo pouku in imajo boljšo sposobnost koncentracije.

V katerem obdobju v življenju je telesna dejavnost najpomembnejša?
Z vidika zdravja seveda v vseh, s psihološkega vidika pa je najpomembnejša v zgodnji mladosti, ko oblikujemo navade. Če nekaj počneš celo življenje, ti preide v kri in postane del tebe. Če so otroci od majhnega telesno dejavni, bodo tudi v odrasli dobi sami poskrbeli, da bodo dovolj vadili.

So po vašem mnenju starši dovolj seznanjeni s pomenom telesne aktivnosti za zdrav razvoj otroka?
So. Bi pa tukaj poudaril težavo, ki jo sam opažam v zadnjih letih. Sodobni starši se vse bolj zavedajo, kako pomemben je zdrav življenjski slog, kako pomembna je prehrana in kakšne prednosti predstavlja telesna vadba v življenju otrok. Sami se običajno zelo angažirajo in otroke vozijo na številne dejavnosti, to velja predvsem za urbana mestna središča, medtem pa pozabijo nase. Ko je otrok na vadbi, ga običajno čakajo v kakšnem lokalu ali počnejo kaj za službo. Starši skrbijo za otrokovo vadbo, otrokovo prehrano, pri vsem tem organiziranju pa jim zmanjkuje časa zase. Običajno je vse skupaj še dodatno povezano s stresom. Odlična rešitev za omenjeno težavo bi bila, če bi bili starši med tem, ko čakajo na otroka tudi sami telesno dejavni.

Kakšen je zdrav življenjski slog po mnenju športnega psihologa?
Danes se ves svet ukvarja z zdravim življenjem. Zdrav življenjski slog postaja vse večja vrednota sodobne civilizacije. Temelja tovrstnega sloga sta seveda uravnotežena prehrana in telesna dejavnost, in čeprav sta najbolj slavna, še zdaleč nista osamljena. Enako pomembni kot prehrana in vadba, so seveda tudi drugi dejavniki, med katerimi so, če naštejemo le nekatere, reševanje stresa, kakovosten spanec, umirjanje …

Zelo pomembno vlogo pri zdravem življenjskem slogu igra psihološka plat - kako se ob vsem tem počutimo. Če se uravnoteženo prehranjujemo, vsak dan tečemo, ob vsem tem pa smo sila nesrečni in posledično zoprni, nismo naredili ničesar, prej nasprotno. Sreča je zagotovo eden od temeljev, o katerem bi morali večkrat razmišljati.

Kot dobro prakso bi omenil Združene arabske emirate (ZAE), kjer so ustanovili ministrstvo za srečo, ki se ukvarja s projekti in programi za povečevanje sreče. In če tu sklenemo krog, ne moremo mimo zdravja, to je seveda najpomembnejša vrednota, da se počutimo srečne. Zdrav življenjski slog je, če torej potegnemo ločnice, ravnovesje med biološkimi, gibalnimi, doživljajskimi in prehranjevalnimi dejavniki, ki so del celote vsakega posameznika. Mladi se sicer tega še ne zavedajo, zato je najpomembnejše, da mladim, ko se njihove vrednote še oblikujejo, naučimo zdravega življenjskega sloga.

Kaj pa na nacionalni ravni?
V osnovni šoli imamo relativno dober sistem vključevanja otrok v športno vzgojo, vendar je to premalo, da bi otrok razvil pravilen odnos do telesne vadbe za vse življenje. V zadnjem času, ko zdrav življenjski slog vse bolj pridobiva popularnost, pa se vrstijo poskusi različnih ustanov in podjetij, da bi prispevali k takšnemu načinu življenja.

Sam sem podpornik vseslovenskega gibanja Združimo korake, v katerem dm v sodelovanju s partnerji in podporniki ozavešča o pomembnosti uravnoteženega prehranjevanja otrok in spodbuja k aktivnemu življenjskemu slogu vse Slovence in Slovenke. In čeprav je akcija nastala pod taktirko trgovskega podjetja, tu ne gre le za marketing, saj gre za podjetje, ki je veliko naredilo za priljubljenost gibanja v naši državi.

Spomnimo se teka, ki bo naslednje leto praznoval svojo petnajsto obletnico in ki je pravi vseslovenski ženski tekaški praznik. Z začetkom kampanje se je veliko žensk, ki nikoli niso razmišljale o teku, odločilo za tovrstno telesno dejavnost. Nimam v spominu, da bi takšen podvig že kdaj uspel kateremu od podjetij. Zdaj so si podobno zastavili z otroki, uravnotežena prehrana, koraki, telesna vadba in nasmehi. Resnično upam, da bo gibanje dobilo svoj prostor v našem prostoru in bo postalo tradicionalno.

anja.scuka@zurnal24.si