Zdravje > Otrok
409 ogledov

Ne jezite se, če pohodijo kakšno zelenjavo

Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Bistvo vrtnarjenja ni samo v končnem izdelku, temveč prinaša tudi precej zadovoljstva. Vključite otroke in jim dodelite preproste naloge, s katerimi bodo prispevali svoj delež.

Če jim boste pustili posaditi svoj paradižnik ali svoje jagode, bodo še toliko raje sodelovali pri vrtnarjenju. Na tak način boste s svojimi vnučki preživljali koristen in aktiven čas, morda bodo na ta način raje pojedli tudi kakšen košček zelenjave več.

Za srečnejše življenje

Čeprav marsikdo ob natrpanih urnikih noče niti pomisliti na dodatno delo na vrtu, pa bi ravno to pripomoglo k srečnejšemu življenju.

Vrtnarska revija Gardener’s World je denimo objavila raziskavo, da so ljudje, ki obdelujejo svoj vrtiček, srečnejši in bolj zdravi. A to niso edine prednosti vrtnarjenja.

Če si boste z vnučki omislili svoj vrt, boste lahko ves čas uživali zdravo zelenjavo, kar vas bo stalo veliko manj. Podajamo pa še nekaj nasvetov, kako si najceneje omisliti lasten vrtiček in pri tem maksimalno uživati.

Kdaj saditi

Urejanje vrtička lahko začnete že marca in aprila, na balkonskem vrtičku si denimo pripravite lonce, korita in primeren substrat. Sejati in saditi pa začnite šele maja. Zunaj je čas za setev, ko je temperatura ponoči okoli deset stopinj Celzija, kar je odvisno tudi od kraja, kjer živite.

Izberite stvari, ki jih je lahko vzgajati

Naj vaši vnučki ne izgubijo veselja takoj na začetku. Zato posadite raje takšno zelenjavo, ki ni zahtevna za vzgajanje. Odločite se denimo za zeleno solato, špinačo in vodno krešo. Zadnja raste precej hitro, vzgajate pa jo lahko tudi v notranjosti. 

Zelo hvaležne so tudi redkvice, ki jih ima večina otrok zelo rada, nikar ne pozabite na češnjeve paradižnike, ki jih bodo lahko obirali tudi najmlajši.

 

Naj bo vrtiček majhen

Ni potrebe, da imate doma celo njivo, kjer boste imeli veliko dela. Če boste zelenjavo gojili samo zase, je praviloma dovolj že majhen vrtiček.

Tako bo imel tudi vaš vnuček z njim manj dela in s tem za začetek tudi več veselja. Ob tem se na najmlajše ne jezite, ko bodo kaj pomotoma pohodili ali ko jim bosta zemlja in blato zanimivejša od same zelenjave. Naj bo to zanje res vir veselja in sreče, kjer bodo do dela na vrtu dobili pozitiven odnos.