Zdravje > Otrok
1889 ogledov

Nečloveški napori ob hudi bolezni komaj dvomesečnega Naceta

Nace Društvo Viljem Julijan društvo Viljem Julijan
V društvu Viljem Julijan pozivajo k nudenju hitre pomoči in podpore komaj dvomesečnemu fantku Nacetu, ki trpi za težko neozdravljivo boleznijo. Nace potrebuje zdravilo, ki je v Sloveniji dostopno, a ga morajo zdravniki zanj posebej odobriti.

Mali fantek Nace ima zelo redko bolezen, sindrom Aicardi-Goutières, ki povzroča težko in trajno poškodbo možganov ter številne hude zdravstvene posledice. Nace že trpi za vidnimi in težkimi simptomi bolezni, ki vsakodnevno napreduje. Kljub temu, da so mu hitro postavili diagnozo, zdravilo zanj še ni bilo odobreno.

Kmalu po rojstvu je patronažna sestra ugotovila, da Nace ne napreduje dovolj na teži. Na pediatrični kliniki v Ljubljani so odkrili, da ima malček kalcinacijo žil in ciste v glavi, nizke trombocite in levkocite, visoke vrednosti natrija in klora v krvi, dve luknjici v srčku, zadebeljen pljučni intersticij in pljučno hipertenzijo in nizko saturacijo kisika v krvi.

Rezultati izvidov so bili srce parajoči, saj so pri malčku odkrili sindrom Aicardi-Goutières in bolezen interferonopatija. V zadnjih dneh se je stanje močno poslabšalo. ''Vložiti moram nečloveške napore, ko ga hranim in v večini primerov ne poje dovolj, ponovno hitro in plitvo diha in ima nizko saturacijo, ponovno je ves mlahav in razdražljiv,'' je pojasnila mamica Maja, ki je trenutno zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja z njim v bolnišnici, doma pa ga čakajo njegov oče ter dva bratca in sestrica.

Nace s sestrico | Avtor: Društvo Viljem Julijan Društvo Viljem Julijan
Zdravilo baricitinib (Olumiant), ki se sicer uporablja za zdravljenje revmatoidnega artritisa, je dostopno tudi pri nas, vendar ne za zdravljenje interferonopatije. Obstaja možnost tako imenovane nenamenske uporabe zdravila ("off label" use), ki bi Nacetu omogočila, da dobi zdravilo, ki sicer v Sloveniji na voljo. Uporaba zdravila na način nenamenske rabe je pri nas povsem v pristojnosti zdravnika, ki se lahko za to samostojno odloči.

V društvu Viljem Julijan zato predlagajo, da bi se oblikovala ustrezna strokovna priporočila oziroma smernice za nenamensko uporabo zdravil pri zdravljenju otrok z boleznimi, za katere ni na voljo klasičnih zdravil oziroma klasičnih pristopov zdravljenja. Pobuda je bila naslovljena tudi na razširjen strokovni kolegij za pediatrijo. Prav tako poudarjajo pomembnost ozaveščenosti staršev otrok, da je možnost nenamenske uporabe zdravila na voljo.

Malemu Nacetu želimo vse dobro in srčno upamo, da bo zdravilo dobil čim prej.

dezurni@zurnal.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.