Zdravje > Otrok
48 ogledov

Neplodni pari otroka z DNK obeh staršev

Oče Žurnal24 main
Neoplojeno jajčece so s kemikalijami spremenili v "lažni zarodek".

Britanski znanstveniki so sporočili, da bi lahko v prihodnosti otroke spočeli tudi brez jajčeca. Tako bi lahko imeli tudi istospolno usmerjeni moški in neplodni pari otroke z DNK obeh staršev.

Znanstvenikom z univerze v britanskem Bathu je namreč uspelo pretentati semenčice, da oplajajo pravo jajčno celico, s čimer so ustvarili mišje mladiče. Neoplojeno jajčece so s kemikalijami spremenili v "lažni zarodek", ki je zelo podoben običajnim celicam, kot so kožne celice pri človeku. Podobnost je predvsem v delitvi celic in nadzoru nad njihovim DNK.

Dvesto let staro mišljenje

"To je prvič, da je nekdo dokazal, da lahko tudi združitev semenčic z drugimi celicami, in ne samo jajčecem, privede do spočetja potomcev," je za BBC povedal eden od avtorjev raziskave Tony Perry. "To spreminja skoraj 200 let staro mišljenje," je poudaril.

Z vbrizganjem semenske tekočine v lažne zarodke miši so tako ustvarili zdrave mišje mladiče, kar pomeni da bi lahko nekega dne podobno storili iz človeških celic, ki niso jajčeca. "Ena od možnosti je, da bi bilo v bližnji prihodnosti možno navadne telesne celice združiti s semenčicami, s čimer bi nastal zarodek," je dejal Perry.

Nekega dne tako za spočetje otroka žensk ne bi več potrebovali, kažejo rezultati raziskave, ki so jo objavili v znanstveni reviji Nature Communications.

Otroka bi tako lahko imela tudi dva moška, pri čemer bi eden daroval navadno celico, drugi pa spermo. Biološke otroke bi lahko imele tudi neplodne ženske.

Komentarjev 4
  • Pepe007 06:45 15.september 2016.

    Kdaj pa?

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 01:17 15.september 2016.

    "in neplodni pari otroke z DNK obeh staršev."Odlična novica. Ogromno je enih staršev po svetu k ne morejo imet svojih bioloških otrok. To je super. Če res ni stranskih učinkov.....

  • dimnikar 23:20 14.september 2016.

    Jaz vidim tu predvsem prednost v filozofski zmagi nad kamenodobno mislijo "zivljenje se zacne ob spocetju".