Zdravje > Otrok
15629 ogledov

Neverjetni posnetki: Otročiček sporoča, da si želi ven

youtube
Mamica je tik pred porodom, njen otročiček pa premika roke in noge, kot da bi želel povedati: "Hočem ven!"

Trenutek, ko prvič začutite brcanje dojenčka, je zagotovo eden najbolj posebnih in najlepših trenutkov v nosečnosti, še posebej za mamice, ki pričakujete prvega otroka.

Po 36. tednu nosečnosti je to brcanje še prav posebno in vidno, nekaterim bodočim mamicam pa je uspelo celo ujeti ta čudoviti trenutek in sicer takoj po tem, ko se otročiček, ki v trebuhu nima več veliko prostora, odloči raztegniti svoje okončine. 

"Hočem ven !"

Mamica je tik pred porodom, njen otročiček pa premika roke in noge, kot da bi želel povedati: "Hočem ven !" Gibanje se zelo jasno vidi tudi na materinem trebuhu, kjer se pojavi velika izboklina. "To je neverjetno in se zelo razlikuje od tistega, kar sem si predstavljal." ali "Čudovito je videti kaj takšnega," piše v komentarjih pod spodnjim posnetkom. 

"Mamica, premikam se !"

Otročiček se v trebuhu premika že od začetka nosečnosti, začutili pa ga boste morda že okoli 20. tedna.

8. teden: 

Ker je velik kot oreh, ga seveda še ne morete čutiti, kar pa ne velja za nosečniške simptome, ki so v prvih mesecih najbolj izraziti. Vam je slabo, ste utrujeni? Krivo je spremenjeno ravnovesje hormonov v telesu. 

12. teden:
Do 12. tedna ima otročiček že razvit živčni sistem, možgani pa začnejo pošiljati sporočila v mišice po telesu. Otročiček se začne gibati, krči prstke, začenja pa tudi požirati plodovnico in jo izločati skozi prebavni trak. 

14. teden:

Na tretjini nosečnosti se otročičkova teža v enem tednu skoraj podvoji. Mišice rastejo tako intenzivno, da otročiček lahko že premika nogice in rokice. Ker pa je še zmeraj zelo majhen, njegovih gibov žal še ne morete čutiti. 

16. teden: 
Otrokove mišice se še naprej razvijajo zelo intenzivno, so vse močnejše in okrepljene, kar velja tudi za njegove gibe. Zdaj zna že stisniti dlani in sesati palček. Izkušene mamice pa že lahko začutijo, da se v njihovem trebuhu nekaj dogaja. 

17. teden: 
Ker je otročiček še zelo majhen, ima v maternici dovolj prostora za nemoteno gibanje in raziskovanje okolice. Krili z rokami in nogami ter se z rokami dotika prstkov na nogi. Ženske, ki so noseče prvič, tega občutka morda še ne morejo prepoznati, izkušene mamice pa zagotovo vedo, kdaj je njihov otročiček najbolj živahen. 

18. teden:
Otrokove mišice se krepijo, se krčijo in sproščajo. Otročiček že sam lahko sklene dlani in s tem izvaja vaje, ki mišice še bolj okrepijo. V tem obdobju se začne odzivati na signale, ki jih pošiljajo možgani. Ker že sliši, trzne, ko zasliši glasen hrup. 
20. teden: Ste ga že začutili? 

V 20. tednu tudi ženske, ki so noseče prvič, začutijo svojega otročička. Čeprav se otrok premakne do dvestokrat na dan, so njegovi gibi po navadi neopazni, tako boste začutili le tiste najmočnejše in najbolj sunkovite. Premikanje otročička pa boste morda zamenjali za prebavne težave, vetrove ali kruljenje v želodcu. 

22. teden: 

nosečnica | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Razposajenček zdaj že brez težav miga s prstki na nogah in z dlanmi raziskuje druge dele telesa. Njegovi gibi postajajo vedno bolj usklajeni, lahko pa se že preteguje in obrača. 

23. teden: 
Zdaj je otročiček že tako velik, da boste čutili prav vsak njegov gib. Na brcanje, obračanje in odrivanje se kar navadite, saj boste od sedaj naprej otročička čutili ves čas, razen takrat, ko se bo utrudil in zaspal.

Nekateri imajo ritem spanja že urejen, spet drugi so bolj nepredvidljivi. Nekateri so dejavni takrat kot vi, drugi pa takrat, ko se vi umirite. Spremljajte premikanje svojega otročička in ugotovili boste, kaj mu ugaja in kaj ne.

30. teden: 
Pripravite se na brce v mehur, zaradi katerih boste v trenutku oddrveli na stranišče, na boleče sunke v rebra, zaradi katerih vam lahko za trenutek zmanjka sape, in še na kopico drugih gibov, od katerih pa vsi vendarle niso neprijetni. Opazujte svoj trebuh in videli boste, kako se vaš otročiček premika. Če boste imeli srečo, boste lahko za hip na koži ujeli obris nogice ali dlani. 

31. teden: Še vedno sem živahen 
Čeprav otrok hitro raste in mu v maternici primanjkuje prostora, je še vedno zelo živahen. Če se boste postavili v položaj, ki otročičku ne bo ustrezal, vas bo na to hitro opozoril. Z brco ali sunkovitim gibom, seveda. 

32. teden: Otročiček se umiri 
Otrok in posteljica sta že tako velika, da zasedata že ves prostor v maternici. Potipajte trebuh. Otroka lahko čutite vse od reber do medenice. V tem času pa se otrok že lahko postavi v položaj z glavico navzdol in se tako pripravi na porod. Ker mu primanjkuje prostora, so njegovi gibi manj izraziti, tako boste najverjetneje začutili okoli deset gibov na dan, čeprav jih bo on naredil vsaj 350. 
 

39. teden:

Ker je otročiček v maternici zelo utesnjen, je njegovo gibanje omejeno.Kljub temu pa bo otročiček premikal roke in noge, kot da bi želel povedati: "Hočem ven!"