Zdravje > Otrok
38034 ogledov

Spremenjena pravila glede bolniške za otroka

Sobivanje v bolnišnici z otrokom Profimedia
Starši se bodo novosti razveselili.

Šesti protikoronski zakon opredeljuje pravico staršev do nadomestila plače za obdobje, ko je otrok hospitaliziran v bolnišnici. Eden izmed od staršev oziroma skrbnikov lahko namreč prejme nadomestilo plače za ta čas sobivanja z otrokom. ''Vendar pa bo ukrep konec leta prenehal veljati, zato je treba sprejeti sistemsko rešitev,'' je pred dnevi opozorila predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik in dodala, da je zdravljenje otrok ob navzočnosti staršev uspešnejše in hitrejše.

 

 

Kaj se bo spremenilo?

Predlog novele zakona  o zdravstvenem varstvu in zavarovanju bo te pravice trajno uredila, je sporočila vlada, poslanci bodo o tem odločali že kratkem. 

Upravičenci bodo lahko sobivali z bolnim otrokom v bolnišnici ali po novem tudi zdravilišču do vključno njegovega 14. leta starosti. Pravica torej preneha pri dopolnjenem 15. letu starosti. Pri otrocih s posebnimi potrebami se starostna meja dviga do vključno 18 let. Meja polnoletnosti ne velja za osebe s posebnimi potrebami, ki imajo odločbo centra za socialno delo, s katero je priznan status invalida. Tam starostne omejitve ni.

Druga novost je nadomestilo plače, in sicer v višini 80 odstotkov osnove za vse dni sobivanja z otrokom. Sobivanje in stroški prehrane bodo kriti v celoti.

Po predlogu so med upravičenci do sobivanja z otrokom v bolnišnici ali zdravilišču poleg enega od staršev ali skrbnikov tudi rejnik ter zakonec ali zunajzakonski partner, kadar sobiva ob otroku svojega zakonca ali zunajzakonskega partnerja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • la 07:51 21.marec 2021.

    sem bil star 7 let ,bil na operaciji v bolnici in nobenih staršev ,vse preživel .zdaj pa vse razvajeno