Zdravje > Otrok
856 ogledov

Novo šolsko leto, nova družinska navada

Zajtrk
Ta nasvet strokovnjakov se zdi na prvi pogled pogled nepomemben. Na otroke in družinske vezi ima velik vpliv.

"Otroci so zakorakali v novo šolsko leto. To je čas, ko lahko v družini uvedemo tudi nekatere boljše in bolj zdrave življenjske navade," svetujejo na nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Ker je skupni obed pomemben zaščitni dejavnik z vidika zdravja, si zastavimo za cilj vsaj enkrat dnevno skupno obedovanje.

NIJZ

"Pa naj bosta to skupno kosilo ali večerja, ko si izmenjamo novice dneva, ali pa zajtrk, ko si zaželimo vse dobro. Tovrstna navada pomembno izboljša komunikacijo in doprinese k dobremu vzdušju med družinskimi člani," pojasnjujejo na NIJZ.

Pri obedovanju bodite sproščeni in dobre volje ter ne izvajajte pritiskov na otroka. Naj bo to čas skupnega prijetnega druženja, ko ne izgubite živcev, če si otrok pomotoma umaže obleko, polije prt ali mu pade košček hrane iz krožnika. Obenem je to priložnost, da učite otroke spoštljivega odnosa do hrane ter pravilnega obnašanja pri mizi. 

Hrenovke Strokovnjakinja Zdravje Otroci imajo lahko zaradi tega resne posledice

Obroke načrtujte skupaj

Ker se sadje in zelenjava priporočata v vsakem obroku, lahko z njunim rednim vključevanjem izboljšujemo tudi kakovost skupnih obrokov. Strokovnjaki z NIJZ svetujejo, da skupaj z otroki predlagate ideje za obroke.

Navada kuhanja obrokov iz osnovnih živil v domačem gospodinjstvu je eden najboljših načinov za upoštevanje smernic zdravega prehranjevanja. Otroci se igraje spoznavajo z veščino kuhanja. NIJZ

Dodajajo da ponuja skupna priprava hrane možnost kvalitetnega preživljanja skupnega časa, spodbuja kreativnost otrok ter jim daje pomembno vlogo, saj prispevajo k skupnemu ustvarjanju dobrin v družini, "seveda svoji starosti primerno, ob upoštevanju pravil varnosti. Kuhanje tako postane prijetno opravilo za vse člane družine."

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.