Zdravje > Otrok
1609 ogledov

Ob vseh težavah zaradi covida, končno tudi dobra novica

zdravstveni dom Ljubljana Saša Despot
Sezonskih okužb dihal to jesen bistveno manj kot lani.

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kažejo, da je akutnih okužb dihal, razen novega koronavirusa, v zadnjih tednih bistveno manj kot prejšnjo sezono. To v praksi opažata tudi družinska zdravnica Danica Rotar Pavlič in celjska pediatrinja Anita Jagrič Friškovec. Po besedah slednje je med otroci celo 80 odstotkov manj okužb.

Zdaj bi se že morale pojavljati sezonske okužbe

Rotar Pavličeva, ki je tudi predsednica Združenja zdravnikov družinske medicine Slovenije, je za STA pojasnila, da obravnava bistveno manj bolnikov z virusnimi respiratornimi okužbami. Pri tem ne gre le za občutek, ampak teh okužb bistveno manj potrdijo tudi z laboratorijskimi analizami. "Zdaj bi se že morale pojavljati sezonske okužbe. Verjetno je k manjši pojavnosti prispevala higiena kašlja, pa tudi druga preventivna navodila za preprečevanje širjenja okužb," je dejala za STA.

gripa | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Takšno stanje opažajo celo jesen, ne le v zadnjih tednih, ko so se poostrili ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Manj je tudi angin, primera gripe v njeni ambulanti še niso imeli. Ob tem je navedla, da je veliko svojih bolnikov cepila proti gripi, bistveno več kot prejšnja leta.

Medtem pa se število bolnikov, ki jih Rotar Pavličeva napoti na testiranje na okužbo z novim koronavirusom, in bolnih s covidom-19 ne zmanjšuje. "Imamo veliko število testiranih in bolnih," je dejala družinska zdravnica, ki ima ambulanto na Brezovici pri Ljubljani. Po njenih besedah so ji nekateri bolniki, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, dejalo, da so se verjetno okužili v službi, nekateri pa v stikih s sosedi.

Obravnavala je denimo bolnika, ki ji je sporočil simptome po treh dneh od začetka, za rezultat testa, ki je bil pozitiven, pa je čakal še tri dni. In v tem času je bil v stiku z drugimi. Zato Rotar Pavličeva poziva vse, naj takoj, ko začutijo kakšen simptom, kot je denimo glavobol, to sporočijo zdravniku in naj se v tem času ne družijo z drugimi.

Manj okužb tudi med šolarji

Friškovec Jagričeva, ki je tudi predsednica sekcije za primarno pediatrijo pri Združenju za pediatrijo, v zadnjem času med šolarji opaža občutno manj respiratornih okužb. To povezuje predvsem s tem, da so šole zaprte in da je manj druženja. Septembra, kmalu po začetku šolskega leta, so pediatri opazili povečan obisk ob težavah zaradi respiratornih boleznih, a je ta upadel takoj po začetku počitnic, trend pa se nadaljuje tudi ob šolanju na daljavo, je pojasnila.

Opaža tudi, da so v prvem valu epidemije covida-19 otroci imeli močnejše psihične težave predvsem zaradi izobraževanja na daljavo, ki je sedaj, kot ji pripovedujejo otroci, veliko bolje organizirano kot spomladi. Si jih pa večina želi čim prej vrniti v šolske učilnice. Letos je opazila tudi več zanimanja za cepljenje proti gripi za šolske otroke. "Cepivo smo razdelili praktično takoj," je Friškovec Jagričeva še povedala za STA.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.