Zdravje > Otrok
182 ogledov

Obšolske dejavnosti ali igra?

Otroci v bazenu
To potrebujejo otroci do svojega desetega leta starosti ...

Strokovnjaki s področja razvoja otrok so si enotni, da potrebujejo otroci do desetega leta starosti predvsem igro. Obšolske dejavnosti so sicer pomembna investicija za otrokov razvoj, igra pa mu omogoča, da lahko sam sebe bolje spozna.

Naj vztraja do konca šolskega leta

Obšolske dejavnosti so za otroke pomembne, a jih ne sme biti preveč. Strokovnjaki svetujejo, da izbiramo število obšolskih dejavnosti glede na otroka in vrsto obšolske dejavnosti. Nekaterim otrokom bo že ena obšolska dejavnost zapolnila urnik, nekaterim otrokom bo ena premalo.

Prvo- in drugošolčki naj bi sicer obiskovali največ eno obšolsko dejavnost, ki jim je pri srcu, preostali prosti čas pa naj bi namenili igri in razvoju socialnih stikov. Po tem obdobju, naj ima otrok toliko obšolskih dejavnosti, kot ima presežka sil.

Pri odločitvi o vpisu v novo obšolsko dejavnost prisluhnite željam otroka in ga ne silte v nekaj, česar si ne želi. Ko izbere dejavnost, pa mu morate pojasniti, da bo nanjo hodil do konca šolskega leta in si med letom ne bo mogel izmišljevati in se prepisati drugam. S tem, ko bo z dejavnostjo vztrajal do konca šolskega leta, bo krepil tudi svoje delovne navade.

Skupinski športi in ekipni duh

Kakšne aktivnosti boste izbrali, boste določili glede na možnosti, ki jih imate v vašem kraju in tudi glede na finančne zmožnosti. Nekateri krožki so namreč brezplačni, za nekatere aktivnosti je treba odšteti veliko denarja. Otroci imajo zelo radi tudi skupinske športe, kjer se krepi tudi ekipni duh in spletajo nova prijateljstva.  

Za lažjo izbiro obšolskih dejavnosti z otrokom naredite seznam dejavnosti. Teh ne predlagajte vi, ampak poslušajte otrokove predloge.