Zdravje > Otrok
6943 ogledov

Obvezno cepljenje: Pogoje bi zaostrili, podpisov je dovolj

Cepljenje proti meningokoku
Stranka Za zdravo družbo zbrala dovolj podpisov za vložitev predloga zakona o zdravilih.

Zunajparlamentarna stranka Za zdravo družbo je sporočila, da so zbrali več kot zahtevanih 5000 podpisov za vložitev predloga novele zakona o zdravilih v parlamentarno proceduro. Šestdesetdnevni rok za zbiranje podpisov se sicer izteče 30. oktobra. Kot so zapisali v stranki, bodo na podlagi visokega odziva javnosti z zbiranjem podpisov nadaljevali.

Predlagatelji želijo z novelo zaostriti pogoje, po katerih se lahko cepivo uvrsti v program obveznega cepljenja. Izpostavljajo, da nobeno cepivo v Sloveniji ne sme biti del obveznih cepiv, če zanj niso izvedene neodvisne, t. i. dvojne slepe študije.

Kot so zapisali, je predlog pomemben tudi v aktualni virusni krizi, saj onemogoča, da bi bila kot obvezna za prebivalstvo uporabljena cepiva, ki bi dovoljenje za uporabo pridobila po skrajšanem postopku in za katera bi varnost zagotavljal zgolj proizvajalec cepiva. Posebej izpostavljajo genska cepiva, pri čemer je, kot dodajajo, Evropska komisija pred nekaj meseci v strogi zakonodaji o gensko spremenjenih organizmih (GSO) sprostila pravila o preizkušanju zdravil in cepiv, ki vsebujejo GSO.

Njihov predlog novele zakona o zdravilih tako predvideva, da se v program obveznega cepljenja ne bi smela uvrstiti cepiva, ki imajo začasno dovoljenje za promet ali za katera je proizvajalec pridobil dovoljenje za promet na podlagi dokumentacije z zmanjšanim obsegom. Prav tako se v program obveznih cepljenj ne bi smela uvrstiti cepiva, ki so pridobila dovoljenje za uporabo brez podatkov o nekliničnih farmakološko-toksikoloških ali kliničnih preizkušanjih ali cepiva, ki so dovoljenje za promet pridobila na podlagi postopka z medsebojnim priznavanjem ali s posebnimi pogoji.

Cepljenje Zdravje Poslanci odločili, necepljeni otroci ne bodo smeli v vrtec

V zakon o zdravilih pa bi v stranki Za zdravo družbo dodali tudi določilo, da se v program obveznega cepljenja lahko uvrstijo izključno cepiva, za katera je opravljena kontrola kakovosti za vsako serijo, in še to izključno v Sloveniji.

dezurni@zurnal

 

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.