Zdravje > Otrok
5269 ogledov

Odkrili igračo, ki jo umaknite z dosega otrok

profimedia
V nacionalnem laboratoriju ugotovili, da igrača vsebuje nedovoljene ftalate...

Z zdravstvenega inšpektorata sporočajo, da ob redni analizi  igrač iz mehke plastike, izdelek Maša in medved ni prestal testiranj, zato ga je distributer že odpoklical s polic.

V medvedu in v glavi punčke so odkrili vsebnost di-2-etilhekstil ftalata, ki presega mejne vrednosti:  "Presežena količina ftalatov, migrirana v slino, lahko vpliva na zdravje otrok," opozarja zdravstveni inšpektorat, kjer pojasnjujejo, da vzorec ni skladen z Uredbo o varnosti igrač.

 | Avtor: ZIRS ZIRS

Podatki o izdelku

Ime izdelka: Maša in medved

Številka artikla: No 8899, na etiketi KA 45-1

EAN koda: ni na razpolago

Poreklo: Kitajska

Uvoznik v EU: T.O. PETRA, Kristijan Palić, Konjščinska 37, Zagreb

Distributer: Husanović Jakub s.p., Trg svobode 1, 1420 Trbovlje

Maloprodaja: trgovina NINE, Topliška cesta 35, Čatež ob Savi

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) ob tem svetuje, da igračo odstranite iz dosega otrok. Lahko jo vrnete v trgovino, kjer ste jo kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine, dodajajo.

Kaj so Ftalati?

"Uporaba ftalatov DEHP, DBP in BBP je prepovedana v vseh igračah in izdelkih za otroke. Ftalati DINP, DIDP in DNOP pa so prepovedani v izdelkih, ki so namenjeni temu, da jih otrok vnaša v usta," navaja ZPS

Ftalati DEHP in DBP  so toksični za reproduktivne organe, lahko motijo hormonsko delovanje in zmanjšujejo kakovost sperme. Vsebujejo jih lahko šminke, šamponi, parfumi, tekstilni izdelki, preproge, pohištvo, plastična embalaža, najdemo jih tudi v notranjosti avtomobilov, v mnogih izdelkih iz PVC-ja, osvežilcih zraka.

 

Komentarjev 3
  • smejka 16:20 10.avgust 2017.

    Le kako zaide vsa ta svinjarija k nam?...Kje so kontrole, inšpekcije?