Zdravje > Otrok
1506 ogledov

Alarm ortopedov: za 700 odstotkov več kifoze

Tablica in otrok Profimedias
Razlog za takšen alarm s strani ortopedov vas bo šokiral.

V zadnjih desetih letih se je število primerov povečane prsne kifoze pri otrocih v nižjih razredih osnovne šole povečalo za 700 odstotkov, opozarjajo v Italijanskem društvu za ortopedijo in travmatologijo.

Za takšno kifozo je značilen povečan naklon, ki pa ohranja določeno gibljivost. Kliničen standard za diagnosticiranje povečane prsne kifoze predstavlja merjenje Cobbovega kota s pomočjo rentgenske slike. Strokovnjaki kot začetek povečane prsne kifoze navajajo interval med 45 in 50 stopinjami.  

Po poročanju Italijanske tiskovne agnecije Anse strokovnjaki za takšno povečanje primerov med otroci krivijo nove "elektronske varuške" v obliki pametnih telefonov, tablic in prenosnih računalnikov: "Otroci so tako tiho, zato jim starši svoje otroke prepustijo tudi po več ur na dan."

Večina otrok z nepravilno držo

Kyphosis | Avtor: Profimedia Profimedia
Za otroke je sklonjena drža naprej zelo škodljiva, saj se jim vretenca še razvijajo, je opozoril profesor ortopedije in travmatologije na Univerzi Federico v Neaplju Carlo Ruosi. Ker se preživeti čas otrok v takšni drži zaradi elektronskih naprav povečuje, opažajo strokovnjaki ogromno otrok, ki ne držijo več ramen nazaj, ampak so nagnjeni naprej.   

Opozarja, da ima danes kar 80 odstotkov otrok iz četrtega in petega razreda že takšno držo, leta 2008 je bilo denimo le 20 odstotkov takšnih primerov. 

Ruosi dodaja, da je takšna drža pogosto podcenjena: "V začetni fazi je možno posredovati in pomagati, če otrok res sodeluje in se po telovadbi ne vrne domov k svoji tablici. V naprednejši fazi pa je potrebna celo operacija."

"Pomembno je vedeti, da se kifozi lahko izognemo s pravilno držo in pravilnim vedenjem od zgodnjega otroštva dalje," dodaja.

anja.scuka@zurnal24.si