Zdravje > Otrok
230 ogledov

"Otroka so dobesedno požrle"

Revščina Reuters
Otroka v šoli zavračajo, ker je ves ranjen, v zdravstvenem domu pa očeta oštevajo, ker živi v teh prostorih.

Boris (pravo ime je znano uredništvu) je oče samohranilec. Za svojega sedemletnega sinčka skrbi kljub hudi socialni stiski zgledno in s polno mero ljubezni. Zdaj pa njegov sin nujno potrebuje dodatno pomoč.

“Nič ne bi jokal, če bi se ne zgodile stenice,” so o Borisu povedali na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, kjer so nas povezali z družino. V njunem najemniškem stanovanju, velikem 21 kvadratnih metrov so se pred letom naselile stenice.

“Povsod so. Že dvakrat smo mu kupili nova ležišča, posteljno perilo, posteljnino in vse kar je potreboval. Stenice so neuničljive. Otroka so dobesedno požrle,” opisujejo na ZPM. Otroka zato v šoli zavračajo, ker je ves ranjen, v zdravstvenem domu pa očeta oštevajo, ker je še v tem prostoru. “Vse je en sam začaran krog. Otrok pa je že v duševnem stanju samozanikanja. Oče potrebuje sredstva, da bi najel drugo profitno stanovanje,” so pojasnili.

Zato so za Borisa in njegovega sina odprli poseben račun, sredstva pa bodo v celoti namenjena družini za najem drugega stanovanja.

Prejemnik:
ZPM LJ.MOSTE POLJE, Proletarska 1, 1000 LJUBLJANA
IBAN: SI56 330000001303865
SKLIC: 00 530-1
BIC:HAABSI22
KODA NAMENA: CHAR

Vedno je čist in urejen 

Mati je sina zapustila, ko je bil star komaj dve leti. Čeprav sta uradno tedaj starša podpisala, da bosta za otroka skrbela skupaj, se tega mati ni držala. “Dvakrat ga je prišla pogledati. Sin me pred vikendi sprašuje, ali bo prišla mama po njega. Večkrat je že obljubila, da bo prišla, pa je ni,” nam je povedal Boris. Tako skrbi za otroka čisto sam, a pravi, da skrbi zanj lepo: “Vedno je čist, ima čiste obleke, vedno je urejen.” 

Kljub temu pa se iz otroka sovrstniki že norčujejo, saj so se v stavbo, kjer živita, naselile trdovratne stenice. “Ves čas čistimo, škropimo s strupom, a se jih ne da uničiti. Dva meseca nazaj sem znova zaprosil za neprofitno stanovanje, a me še vedno niso poklicali,” pravi. Opisuje, da je sinček ves popikan, od nog do glave: “Pogrizen je po lasišču, ušesih, vratu, nosu, nogah, povsod. Moja mati je zajokala, ko ga je videla.” Zaradi stenic sta bila že večkrat pri zdravniku, kjer je dobil tudi potrdila za Center za socialno delo, da bi pohiteli in ugodili vlogi za neprofitno stanovanje. 

“Sin se zaradi pikov povsod praska, spraska se do krvi, rane se mu zagnojijo,” nam je povedal in nam v dokaz pokazal tudi grozljive fotografije. Pravi, da so stene v sobi krvave, stenice pa lezejo od vsepovsod, najde jih celo v hrani. “Zdaj sem ga odpeljal k babici, saj ne more živeti tukaj. Kaj bo, ko bo šola? Tu ne more živeti,” je obupan in pojasnjuje, da so se številni stanovalci bloka zaradi stenic že izselili.

Petdeset evrov preživnine

Boris in sin živita že dolgo skromno, a jima je do prihoda stenic nekako šlo iz meseca v mesec. Boris pripoveduje, da je bilo najtežje na začetku, ko sta ostala sama. “Na začetku nisva imela v stanovanju ne hladilnika in ne pomivalnega stroja. Vse obleke sem pral na roke, v stanovanju čez poletje nisem mogel shraniti hrenovk, mleka,” se spominja. Preden ga je žena zapustila, je delal v proizvodnji, kasneje je priložnostno delal tudi kot gradbenik: “A mi dvakrat niso plačali. Nič ni urejeno, nočejo prijavit, potem me niso odjavili …” razlaga. Pojasnjuje, da je zelo težko dobiti službo, še dodatno zaradi sina, saj bi lahko delal samo v času, ko je otrok v šoli. Zato ga sploh nočejo zaposliti, pravi. Njegova ostarela mati pa živi več ur vožnje stran.

S sinčkom živita od 340 evrov socialne pomoči, 114 evrov otroškega dodatka, sin prejema tudi 30 evrov iz projekta Botrstvo pri ZPM. Pravi, da so mu v veliko pomoč tudi paketi s hrano, od preživninekega sklada prejemata tudi 50 evrov, ki bi jih morala plačati mati.

Uradno bi namreč morala mati plačevati 50 evrov preživnine, kupiti otroku kaj oblek in prevzeti položnice povezane s šolo. Boris pravi, da še ni kupila oblek, prav tako pa se izogiba plačevanju računov. “Zadnjič sem dobil pismo o tem, da me bodo tožili, ker nismo plačali 118 evrov za obšolske dejavnosti," pojasnjuje in dodaja, da bi morala vse to plačati mati, a se je več mesecev izogibala plačilu. “Tako pade vse name,” dodaja.

Večina denarja gre za najemnino in stroške bivanja, kar skupno znese od 270 do 340 evrov na mesec. Boris si trenutno želi le, da bi lahko plačal eno najemnino vnaprej in bi lahko zamenjal stanovanje.

Če bi se želeli priključiti projektu botrstvo pri Zvezi prijateljev mladine in pomagati otrokom v stiski, lahko pišete na: info@boter.si 

Komentarjev 14
  • Milan Novak 17:34 12.julij 2016.

    Kje so sedaj AKTIVISTI ?????

  • 1slovenka 16:05 12.julij 2016.

    naj se gospod obrne na http://www.magnetik.si/ CSD naj mu pa dodeli izredno pomoč,da si bo aparaturo in obvezno popolnoma nove jogije plačal...

  • 1slovenka 16:05 12.julij 2016.

    naj se gospod obrne na http://www.magnetik.si/ CSD naj mu pa dodeli izredno pomoč,da si bo aparaturo in obvezno popolnoma nove jogije plačal...