Zdravje > Otrok
185 ogledov

Pametni telefoni in tablice že vplivajo na spanje malčkov?

Tablica in otrok Profimedias
Z vsako uro uporabe naprave na dotik, otroci izgubijo skoraj 16 minut spanja.

Uporaba pametnih telefonov in tabličnih računalnikov, bi lahko bila povezana z motnjami spanja, je pokazala raziskava, ki so jo nedavno nazaj izvedli v Veliki Britaniji. 

Hiter razvoj tehnologije je v zadnjih  15 do 20. letih močno spremenil način življenja ljudi. Tako bi lahko rekli, da poraba interneta in pametnih telefonov že vplivata na vzgojo otrok. 

Dojenčki in otroci namreč posnemajo starše; če imajo starši pogosto telefon v roki, je jasno, da si tega želijo tudi njihovi otroci, ki jih privabita zapeljivi zvok in slikice na zaslonih teh naprav. Mnogi današnji starši so tako že našli način za umiritev svojih otrok. 

Seveda so mnogi še vedno previdni in svojim otrokom odmerjajo čas, ki ga lahko preživljajo pred temi napravami in jih raje napotijo ven, na gugalnice, tobogane in v park. 

Znanstveniki v Londonu so preverjali, koliko časa imajo malčki v Veliki Britaniji v rokah mobilne telefone in tablične računalnike in kako vse to vpliva na njihove spalne navade. 

Spletna raziskava je zajela sedemsto staršev, raziskovalci pa so ugotovili, da je okoli 75 odstotkov njihovih otrok v starosti od šest mesecev do treh let, vsak dan zrlo v zaslone pametnih telefonov in računalnikov. 

Vodja raziskave, psiholog Tim Smith, je za britanski The Independent povedal, da modra svetloba, ki jo oddajajo zasloni elektronskih naprav, vpliva na razvoj hormona melatonina. 

Ker omenjeni hormon dokazano vpliva na motnje spanja pri odraslih, verjetno enako velja za otroke. Kot je dodal raziskovalec, v študiji sicer ni natančnih podatkov o času, ki so ga otroci preživeli pred temi napravami, vendar je skupni čas uporabe telefonov in tabličnih računalnikov pokazal povezavo z motnjami v spanju; z vsako uro uporabe naprave na dotik, otroci izgubijo skoraj 16 minut spanja, je dejal.

Vpliv modre svetlobe

Poleg modre svetlobe, na spanje otrok najverjetneje vplivata še povečana pozornost in stimulacija, v času gledanja v ekrane in dotikanja teh naprav, kar bi, ko je dejal Smith, lahko vplivalo tudi na hiperaktivnost otrok.  

Kot navaja The Independent, so se v Veliki Britaniji pojavili dvomi glede omenjene raziskave, predvsem zaradi vzorca anketiranih, saj starši, ki so odgovarjali na spletno anketo, naj ne bi predstavljali tipične britanske družine: "Kljub dvomom, je to prvi korak do prihodnjih, še kako nujnih raziskav o vplivu naprav na dotik na spanje dojenčkov in otrok," je za poudarila znanstvenica s področja kognetivnih znanosti na univerzi Coventry Anna Joyce, ki meni, da pred natančnejšimi rezultati ni smiselno prepovedati teh naprav za najmlajše.

Raziskava Tima Smitha in ekipe, je namreč pokazala prednosti uporabe naprav na dotik, na primer vpliv na hitrejši razvoj motoričnih sposobnosti otrok. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.