Zdravje > Otrok
7106 ogledov

Alarmantno opozorilo: Ti otroci pozneje v življenju v veliko večji nevarnosti

pljuča KOPB
Povod za opozorila najnovejša in prva takšna raziskava.

Ameriško združenje za boj proti raku opozarja na hude posledice pasivnega kajenja v otroštvu, povod za to pa je najnovejša raziskava objavljena v reviji American Journal of Preventive Medicine.

Obširna študija, v kateri je sodelovalo 70.900 odraslih nekadilcev je pokazala, da tudi odrasli nekadilci, ki so sicer odraščali ob starših kadilcih,veliko  pogosteje umirajo zaradi težkih bolezni pljuč. Po njihovem tako umre sedem na 100.000 odraslih nekadilcev letno.

Najboljši ukrep za zaščito otroka pred posledicami kajenja je takojšnje prenehanje, navaja BBC. Udeleženci v raziskavi, ki so odraščali vsaj z enim kadilcem, so po ugotovitvah študije nasploh imeli v več zdravstvenih težav v poznejšem obdobju življenja. 

Deset ali več ur tedensko

Izpostavljenost tobačnemu dimu deset ali več ur tedensko poveča tveganje za smrt zaradi ishemične srčne bolezni. Gre za zoženje koronarnih arterij, žil, ki prehranjujejo srčno mišico. Pri tistih, ki so v otroštvu živeli ob kadilcih, se je pokazalo za 27 odstotkov višje tveganje za to hudo bolezen. 

rešilec Najpogosteje zjutraj Zdravje To je nenadni vzrok smrtnosti ali invalidnosti
Kajenje | Avtor: Profimedias Profimedias

Kar se kapi tiče, je bilo to tveganje višje za 23 odstotkov, za KOPB (kronična obstruktivna pljučna bolezen) pa kar 42 odstotno v primerjavi s tistimi, ki so živeli z nekadilci. Ameriški raziskovalci so zdravstveno stanje teh ljudi spremljali 22 let.

"To je prva študija, ki dokazuje povezavo med izpostavljenostjo otrok pasivnemu kajenju in smrti zaradi kronične obstruktivne pljučne bolezni v poznejšem obdobju živiljenja, to je v srednjih letih ali v starosti. Študija pomeni dodatno spodbudo za ukrepe in opozorila o pomenu zmanjšanja izpostavljenosti cigaretnemu dimu oziroma pasivnemu kajenju otrok in nekadlicev," je dejal sodelujoči v študiji dr. Ryan Diver.

V Sloveniji za posledicami KOPB letno umre od 500 do 600 ljudi

Kronična obstruktivna pljučna bolezen KOPB je kronično obolenje dihal. Za bolezen so značilni kratka sapa, kroničen kašelj ter povečano nastajanje sluzi in izpljunkov. Če je kajenje daleč najpogostejši vzrok obolevanja za KOPB, strokovnjaki sedaj opozarjajo še na razkužila predvsem belila -kemijska sredstva najpogosteje uporabljamo za razgrajevanje plesni in odstranjevanje madežev.

dihanje, kihanje, bolezen dihal, dihala KOPB Zdravje Poleg kajenja ugotovili še drugi vzrok za to nevarno bolezen

 

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 20:15 20.avgust 2018.

    V Sloveniji je kajenje projekt Kolarjeve zbiranja sličic na cigaretnih škatlah .Jaz imam že skoraj vse slike ,razen slik možganov Kolarjeve ...........in ostalih iz Cmerkove ekipe .

  • Stephanie_Morton 15:13 20.avgust 2018.

    Moj najboljši bratranec zasluži $ 279 / uro na računalniku. Že štiri mesece ni delovala, toda prejšnji mesec je njegovo plačilo znašalo 31925 $, ki je samo nekaj ur delalo na prenosnem računalniku. poglejte tt0 spletno mesto ... ..... ❥❥❥ ...prikaži več❥ ❥❥❥❥ ❥❥❥ www.Internet43.Com