Zdravje > Otrok
88 ogledov

Pazljivo z ličili za otroke

Ličila za otroke Profimedias
Ličila za otroke morajo biti skladna s predpisi o varnosti kozmetičnih izdelkov. Pri izbiri bodite previdni, saj najmanjši otroci kar nekaj ličil tudi pojedo.

Pred nami je pustni čas, starši pa verjetno že razmišljate, v kaj in kako našemiti otroka. Izbira mask in različnih kostumov je pestra, enako velja za ličila, za katera na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) svetujejo dodatno previdnost.

Nekatera ličila prepovedana za otroke

Pustne maske | Avtor: Bralka Zala Bralka Zala
Na ZPS priporoočajo kupovanje otroških ličil v trgovinah s kozmetiko. Preverite seznam INCI in druge oznake, predpisane za označevanje kozmetičnih izdelkov in se prepričajte, če vsebuje propylparaben ali butylparaben, ki sta že od aprila 2015 prepovedana v kozmetiki za otroke, mlajše od treh let: "Od tega meseca je v kozmetičnih izdelkih prepovedan tudi methylisothiazolinone, a na policah so lahko še stare zaloge, Če boste na izdelku zasledili katero izmed teh sestavin, raje poiščite drugo ličilo," svetujejo na zvezi potroškov. 

Dišave pogosto alergene

Za otroško kožo tudi niso priporočljive dišave, saj so pogosto alergene, še posebej sestavine kot so limonene, linalool, citronellol: "Izraza kot sta `hipoalergeno´ali `dermatološko testirano´še ne zagotavljata, da je izdelek varen, oziroma, da na otroški koži ne bo povzročalo alergije. Za oba izraza ni natančno dogovorjeno kdaj jih lahko proizvajalci uporabljajo in kakšni preizkusi morajo biti opravljeni, da so lahko zapisani na embalaži," dodajajo na ZPS..

Pust | Avtor: Profimedias Profimedias

Na ZPS piporočajo, naj bo uporaba ličil pri otroku prej izjema kot pravilo, prav tako ga ne ličite okoli oči in ustnic, saj je tam koža še posebej občutljiva. Priporočajo še:

  • Ličila v obliki vodenih barvic, ki jih nanašamo s čopičem ali mokro gobico so lažja za uporabo in odstranjevanje.
  • Skrbno odstranite ličila ob koncu dneva najbolje z oljem, milom in vodo ali čistilnim mlekomo
  • V primeru reakcije, če se pojavita rdečica ali srbečica, takoj odstranite ličila in kožo sperite z veliko količino vode.
  • Pred ličenjem preizkusite, ali morebiti otrok ni alergičen na kakšno izmed sestavin v ličilu. Ličilo nanesite na notranjo stran podlakti ali za uho. Počakajte vsaj eno uro in preverite, ali ni morebiti prišlo do alergijske reakcije;
  • Če so ličila še od lani,  pred uporabo preverite rok uporabe. Na deklaraciji boste našli sliko odprtega kozarca (simbol PAO) in življenjsko dobo izdelka po odprtju. V vsakem primeru pa lanskih ličil ne uporabljajte, če imajo slab vonj, ali če ste opazili, da je oljni del ločen od vodnega. V tem primeru je treba ličila zavreči.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.