Zdravje > Otrok
10065 ogledov

Pediatri: Če imate doma dojenčka, starejših bratcev in sestric ne vozite v vrtec

Marko Pokorn Anže Malovrh/STA
Pediatri staršem otrok, ki imajo doma otroke mlajše od enega leta in obenem starejše otroke v vrtcu, priporočajo, naj starejših otrok ne vozijo v vrtec, temveč pazijo nanje doma.

Sezona respiratornih obolenj se je letos začela prej kot običajno. Pediatri že več kot mesec dni opažajo porast števila okužb dihal pri otrocih, starih manj kot dve leti. Največ jih je okuženih z respiratornim sincicijskim virusom (RSV).

Nekaj okužb tudi s covidom, a prevladuje RSV

Kot je povedala Mojca Rožič, vodja dejavnosti za otroke na infekcijski kliniki, pa so v septembru in oktobru imeli hospitaliziranih skupno 22 otrok s covid-19 okužbo, ena deklica je bila premeščena na intenzivno enoto, pri ostalih pa je okužba potekala relativno blago. Najmlajši okuženi otrok je bil star pet tednov, najstarejši pa 15 let.

Pediatri se, kot rečeno, medtem soočajo s porastom vseh drugih respiratornih okužb, predvsem z RSV.  Od začetka jeseni so na respirator morali priključiti že 14 otrok, kar je približno toliko, kot jih sicer v polovici sezone okužb z RSV. Na današnji dan je hospitaliziranih skupno 20 otrok, 16 od teh z okužbo dihal, od teh je bila RSV okužba dokazana v devetih primerih. Trije so imeli akutno RSV pljučnico in so potrebovali dodatek kisika v vdihanem zraku, dva tudi antibiotik. Od devetih otrok z akutnim bronhiolitisom je bila okužba z RSV potrjena pri šestih otrocih, štirje so potrebovali dodatek kisika v vdihanem zraku. Kar štirje od teh šestih otrok so mlajši od šest mesecev, je povedala zdravnica. 

Kot je dodala, poteka tovrstna hospitalizacija dolgo časa, otroci potrebujejo simptomatsko zdravljenje, kar zdravnikom otežuje delo. Zato toplo priporočajo staršem otrok, ki imajo doma otroke mlajše od enega leta in obenem starejše otroke v vrtcu, naj starejših otrok ne vozijo v vrtec, temveč pazijo nanje doma.

 

Povsod po svetu se soočajo s podobnimi težavami

Po besedah strokovnega direktorja Pediatrične klinike UKC Ljubljana Marka Pokorna zaradi vseh ukrepov, povezanih s covidom, lansko leto teh okužb dihal pri otrocih ni bilo prisotnih v tolikšni meri. "Povsod po svetu, v različnih državah, v različnih časovnih obdobjih, je po odprtju družbe, ko so začeli ti virusi spet krožiti, prišlo do bolj ali manj izraženih epidemij," je poudaril. V Švici so porast okužb opazili že poleti, trenutno porast opažajo v Veliki Britaniji ... Pri nas pa se s porastom otrok, ki potrebujejo hospitalizacijo, srečujejo že od septembra. 

Zato so morali skrčiti obseg elektivnih obravnav, a vseeno skušajo omogočiti zdravstveno obravnavo vsem, ki potrebujejo zdravljenje. Trenutno sta zaradi RSV okužbe dva otroka na intenzivni enoti. 

Med otroško populacijo še vedno kroži tudi covid-19, hospitalizirani so trije okuženi otroci. "Tu je predvsem poudarek, da obravnavamo otroke s kroničnimi boleznimi, osnovnimi zdravstvenimi težavami, ki so lahko zaradi okužbe s tem virusom potencialno bolj ogroženi," je pojasnil. Tudi Pokorn je poudaril, naj vrtčevski otroci z mlajšimi brati in sestrami ostanejo doma, da svojih bolj ogroženih sorojencev ne okužijo. 

Zabeležili so tudi še nekaj primerov večorganskega vnetnega sindroma pri otrocih, Pokorn je ocenil, da so dosegli število 40. 

Predlagal je, naj bodo starši pozorni na simptome otrok, da se bolezni ne bodo širile po populaciji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • rd2dmk2 18:12 22.oktober 2021.

    starši, ne vozite otrok v vrtec.. pokličte te pediatre, da vam pridejo na dom varovat otroke, z veliko plačo, ki jo ti dohtarji imajo in dodatki, bodo lahko iz svojega žepa za sproti nakupili najbolj zdrave igrače in priboljše za ...prikaži večza vsakodnevno varstvo..zvečer ko se vrnete z dela, pa vam bodo nudili še pro-bono masažo in pa že pripravljeno večerjo, da se boste lahko še sami kakšno minuto posvetili svojim sončkom. za lahko noč pa priporočam eno močno okol kepe tem bizgcem, da se malo prizemljijo.

  • David_Boyle 16:07 22.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 15:38 22.oktober 2021.

    Ja, letos je veliko akutnih respiratornih obolenj, ki polnijo bolnišnice predvsem z mlajšimi bolniki. Ker je od teh preko 40% takšnih, ki so ob tem tudi pozitivni na Covid, je jasno od kod ta "v nebo vpijoča rast" Covida s ...prikaži več s katero smo bombardirani vsak trenutek z vseh strani !!