Zdravje > Otrok
13332 ogledov

Po koroni silovito udaril še ta virus: Ogroženi predvsem otroci

Bolan otrok Profimedia
Gre za virus, ki zna biti veliko nevarnejši od covida-19, ogroženi so predvsem dojenčki. Iz klinik po vsej državi poročajo, da vsakodnevno sprejemajo otroke z bronhiolitisom.

Iz pediatričnih ambulant po vsej državi v teh dneh sporočajo, da so njihove ambulante preplavljene z otroki z virusnimi okužbami dihal (pretežno respiratornega sincicijskega virusa - RSV). "Stanje je tako resno, da moramo prestavljati redne preglede dojenčkov," opozarja pediatrinja iz Zdravstvenega doma Medvode Anja Radšel. 

Anja Radšel: "Starši naj v času, ko razsajajo respiratorne okužbe, starejšega otroka vzamejo iz vrtca – to je najboljša preventiva."

Gre za virus, ki zna biti veliko nevarnejši od covida-19, ogroženi so predvsem dojenčki. Iz klinik po vsej državi poročajo, da vsakodnevno sprejemajo otroke z bronhiolitisom, katerega povzročitelj je prav RSV. Mnogi od teh otrok so zato odvisni od dodatnega kisika. "Nikoli nismo imeli v avgustu in septembru toliko otrok. Ne spomnim se, da bi imeli RSV epidemijo že septembra. V zadnjem mesecu se je zdravilo 63 otrok, imamo pet do sedem sprejemov tedensko, dva otroka sta potrebovala intenzivno terapijo," stanje na mariborski pediatriji, ki je trenutno polno zasedena, predstavi Vojko Berce, namestnik predstojnika Klinike za pediatrijo, UKC Maribor.

Letošnji val nepričakovano zgodaj

Slovenija se je, tako kot celotna Evropa, znašla sredi nepričakovano zgodnjega vala okužb z respiratornim sincicijskim virusom, ki se je začel že v avgustu. "Če v lanski sezoni RSV-ja tako rekoč ni bilo, se je letos prvič, na veliko presenečenje, pojavil v povsem drugem obdobju, to je že poleti. Septembrske številke nam pokažejo, da smo že globoko v sezoni," je dejala Maja Sočan iz Nacionalnega inštutua za javno zdravje, kjer RSV spremljajo tedensko. Spodnji graf nam pokaže na velik porast v zadnjem tednu, ko so testirali 544 bolnikov, od teh je bilo 99 pozitivnih.

 | Avtor: Nacionalni inštitut za javno zdravje Nacionalni inštitut za javno zdravje

Čeprav je okužba najpogostejša pozno jeseni, je letos povsem drugače - verjetno zaradi ukrepov, povezanih z epidemijo covida-19, ki so lansko leto močno zmanjšal stike, pojasnijo strokovnjaki. To, da smo že tako zgodaj tako globoko v sezoni respiratornega sincicijskega virusa (okužbe z RSV), je po njihovi oceni najverjetneje posledica tega, da se lani oziroma letos rojeni otroci niso prekužili.

Covid le ena od okužb

Septembra je v UKC Ljubljana zaradi okužbe z RSV bolnišnično zdravljenje potrebovalo že več kot 100 otrok (v četrtek zjutraj je bilo na pediatrični kliniki hospitaliziranih 118 malčkov, devet so jih zdravili na intenzivni negi, z mehansko ventilacijo), pri nekaterih je bila dokazana tudi okužba s COVID, ki je v tem času le ena od številnih respiratornih viroz. 

Kateri so simptomi RSV in kdaj je potrebno k zdravniku?

Če otrok, kljub temu da nima povišane temperature začne težko in sunkovito dihati in tem stoka, noče jesti, sicer pa je zelo umirjen in večinoma spi, je treba takoj k zdravniku. To je namreč znak, da se je vnetje pomaknilo na pljuča in gre za bronhiolitis, ki pomeni slabše prehajanje kisika iz pljuč v kri. Otrok potrebuje dodatni kisik. Starši, ki jih skrbi, če otrok težko diha, naj torej ne odlašajo. 

Starši, ne odlašajte

Čeprav mnogi opozarjajo, da je težko priklicati zdravnika, pediatri dodajajo, da klub velikemu navalu, nihče ne bo zavrnil otroka, ki pride v zdravstveni dom. "Naša klinika je odprta 24 ur na dan, vzamemo vsakega, tudi brez napotnice,"  je dodal Matjaž Homan iz Pediatrične klinike, UKC Ljubljana

RSV in gripa pri starejših

Okužba z RSV pri starejših poteka podobno kot pri majhnih otrocih, je opozorila Tatjana Mrvič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, UKC Ljubljana. "Zdaj zbolevajo dojenčki, kasneje se bo to preneslo še na rizično starejšo populacijo. RSV in gripa lahko povzročita resne zaplete pri odraslih, zato v nekaj tednih lahko pričakujemo še naval teh bolnikov."

"Analize iz minulih let kažejo, da so starostniki hospitalizirani skoraj v enakem odstotku zaradi zapletov pri gripi in zaradi zapletov pri RSV okužbah."

Letos bo gripe veliko več

Lanska sezona, torej sezona 2020/2021, je bila res izjemna, gripe preprosto ni bilo, seveda zaradi strogih zaščitnih ukrepov, oziroma zaprtja javnega življenja. Kaj bo letos, je težko napovedati, pove predstavnica NIJZ Maja Sočan in doda, da je precej črnogledih napovedi. "V zadnjih tednih v nekaterih državaj EU že poročajo o porastu gripe. Kar nekaj primerov so imeli na Hrvaškem in lahko samo še čakamo, kdaj se bo razširila tudi k nam. V Sloveniji smo do zdaj zabeležili en sam primer gripe – pri osebi, ki se je v času inkubacije zadrževala na Hrvaškem."

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 11
  • igorgeus 17:57 03.oktober 2021.

    epidemija. vse dol zapret. pomaga. /sarcasm off

  • Avatar jate
    jate 18:30 02.oktober 2021.

    ma glej ga zlomka no...pa so vendarle začeli pisat tudi o gripi itd...saj ni res -pa je...

  • Dusan12 15:08 02.oktober 2021.

    A ti je Moderndorfer prišepnil, da bodo virusi prihajali v parih, samo vprašam, od kje ti ta podatek