Zdravje > Otrok
247 ogledov

Dragi dedek Mraz ...

Pisma Dedku Mrazu ali Božičku
1/15
Pisma otrok
Postanite tudi vi dedek Mraz ali Božiček in obdarujte enega od otrok v stiski. Prepisana pisma so na koncu članka. Bralci portala zurnal24.si ste se zelo hitro odzvali, svojega dedka Mraza ali Božička so dobili že vsi otroci. V sredo bomo objavili nova pisemca ostalih otrok.

Tudi letos bomo z vašo pomočjo obdarovali otroke v stiski in jim poskusili uresničiti želje, ki so jih zapisali v pismih dedku Mrazu ali Božičku.

Pisemca so pisali otroci pod okriljem Zveze prijateljev mladine. Otroci so vseh starosti, nekateri med njimi živijo pri rejniških družinah, nekateri so huje bolni, vsem pa je enotna finančna stiska. Ker gre za ranljivo skupino otrok, smo jim v uredništvu spremenili imena, v pismih smo jih izbrisali.

Danes objavljamo prvi del pisemc in risbic, kjer so se otroci izpovedali dedku Mrazu ali Božičku.  Vsak izmed vas si lahko izbere otroka, ki ga bo obdaroval. V izogib podvajanju daril, svoj namen pošljite na elektronsko sporočilo anja.scuka@zurnal24.si in počakajte odgovor.  

Mesec pričakovanj 

“December je mesec svetlobe v temi. Že od nekdaj je mesec pričakovanj. Ko je leta 1954 Zveza prijateljev mladine otrokom podarila  dedka Mraza, ga je zato, da bi ta dobri mož otrokom pričaral  pravljičnost  in staršem naložil, da otroke slišijo,” pojasnjuje Anita Ogulin iz Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje.

Želeli so, da starši otrokom poklonijo skromno pozornost, da se z njimi poveselijo, skupaj ustvarjajo. “In to posebnost časa, spokojne narave, prostrane beline, je potrebno ponesti v duše otrok. Jih popeljati v čarobnost pričakovanja,” pravi.

Zapirajo se v svoj svet

Slovenija 08.11.2012 Anita Ogulin, predsednica Komisije za socialna vprasanja in | Avtor: Saša Despot Saša Despot
“Otroci revščine pa so ta čar preprosto potisnili globoko vase. Obremenjeni so s skrbjo staršev, ki zadeva elementarne dobrine preživetja. Usiha veselje, niso več izražene potrebe,” ugotavlja Anita Ogulin. Ko so jih nagovarjali, da pišejo pisemca dedku Mrazu, so prejeli ogromno risbic, kjer so zapisali, da si želijo hrane, oblačil, obutve, šolskih potrebščin. Seveda so sem in tja pristale tudi želje po recimo kolesu, pa sodobnih igračah. 

Pojasnjuje, da se vsako leto bolj izražajo otroške želje v potrebah po preživetju brez primanjkljajev osnovnih dobrin. “Zato darilca dedka Mraza otroke, ki živijo v revščini, vsaj za tiste dni pričakovanja enačijo z vrstniki, ki samoumevno prejemajo velika in veliko daril dobrih mož,” opisuje in dodaja, da jih opremljajo s sporočili, da je potrebno verjeti v pravljice, da je dobremu možu mar zanje, da jih ima rad, jih sliši in upošteva. “In če otroci ne prejmejo prav nobene pozornosti se izključujejo. Iz družbe vrstnikov, sošolcev, zapirajo se v svoj svet in obolevajo ...” pravi.

Osredotočijo se na hrano

Anita Ogulin pravi, da jo pretrese, ko družina pride po hrano. Na policah imajo razstavljene igrače, ki si jih otroci lahko izberejo in prilastijo. Opisuje, da jih res pogledajo in za trenutek vzamejo v roke. Potem pa jih vrnejo in se osredotočijo na hrano, ki je v paketu zanje. “Kot sem omenila, veliko in preveč je  želja po hrani, salami, siru, pizzi, sladkarijah. Želja, da bi  jim dedek Mraz omogočil obisk kina, bazena, gledališča, katere od dejavnosti, ki jo radi počnejo,” pravi. Ugotavlja, da je veliko želja po oblačilih, obutvi in tudi igračah. Nepredstavljivo veliko je želja, da bi se eden od staršev vrnil, da bi jim starši posvečali več prostega časa, da bi njihovi bližnji ozdraveli.

Anito Ogulin smo prosili za nasvet, ko nimamo denarja za darila in bo otrok ostal brez novoletnega presenečenja. “Otroku razložimo, da dedek Mraz prinese vsakemu tisto, kar najbolj potrebuje. Da včasih usliši tiste želje, ki jih otrok ne  pove na glas, ampak ga ta dobri mož opazuje vse leto,” pravi in dodaja, da se moramo z otroki veliko pogovarjai, tudi o darilih. 

“Če mislimo, da otroke darila osrečujejo, se močno motimo,” pojasnjuje. Tudi darila jih razveseljujejo, resnično osrečuje pa jih naš odnos do njih. “Osrečuje, če so slišani in upoštevani. Pa njihova vključenost v dejavnosti, v družbo vrstnikov, če jih ima nekdo rad, če se imata očka in mamica rada, če imajo starši in stari starši čas zanje ... Če imajo zaupnika, če so uspešni in sprejeti, spodbujani in potrjeni ...” je naštela.

Pred vami je nekaj pisemc in želja. 

Ema, 8 let (že dobila svojega Božička)

Dragi božiček, za božič si želim instrument. Temu instrumentu se reče pozavna.

Aleš, 11 let (že dobil svojega božička)

Dragi Božiček,

Ker sem zdaj že nekoliko bolj velik, si ne želim več igrač, sladkarij ... Letos si želim nekaj bolj posebnega. Želim si, da ne bi bilo več vojn, da ljudje ne bi umirali od lakote, da Zemlja ne bi bila več tako onesnažena, kot je, da bi ljudje živeli veliko bolje, kot živimo sedaj.

Še posebej pa si želim zdravja in radosti v moji družini, da se bomo še naprej imeli tako radi, kot se imamo sedaj. Želim si veliko prijateljstva, uspehov v šoli. Vem, da jih moraš obdariti veliko, ampak si vseeno želim, da se najde prostor še zame v knjigi pridnih otrok. 

PS prinesi mi, kar boš izbral sam.

Leon, 13 let (že ima svojega dedka Mraza)

Pismo dedku Mrazu.

Želim si zimsko bundo, pulover, hlače ali čevlje številka 42. Hvala vam za pomoč.

Maja, 9 let (že našla svojega dedka Mraza)

Dragi dedek Mraz!

Moje ime je Maja. Stara sem 9 let. Želim si, da bi se lahko z bratci pogovarjala, da ne bi bila bolna, da bi tudi ona dva lahko šla v normalno OŠ. Da mamica ne bi bila tako utrujena in žalostna, čeprav to skriva. Moja največja želja je, da bi najdla prijatelje, ki so zmeraj z mano, me potolažijo in so veseli iz srca. Rada pišem, pojem. Rada bi spoznala žirante Slovenija ima talen. Hvala!

Eva, 2 leti (že dobila svojega Božička)

Dragi Božiček, 

sem Eva, stara dve leti. Pišem ti, da mi prineseš kaj lepega. Zelo si želim mizice in dva stolčka, da bom imela svoj kotiček za ustvarjanje, prav tako si želim leseno sestavljanko, tablo briši - piši ... Z očkom sva ti narisala lepo slikico, je utrinek iz našega spusta. Jaz sem zelo uživala. Tvoja Eva (v njenjem imenu je pisal oče).

Peter, 2 leti (Že našel svojega dedka Mraza)

Ime mi je Peter. Imam dve leti in pol in hodim v vrtec. Tudi jaz bi si želel bundo, ki bi bila topla in kapo in škornje ... Mami pa ati mi marsičesa ne moreta privoščiti. Upam, da mi boste izpolnili kakšno željo, najlepša hvala, Peter (v njegovem imenu piše mati).

Miha, 10 let (že ima svojega dedka Mraza)

Pozdravljeni, ker prihaja zima, bi potreboval bundo, čevlje, majico z dolgimi rokavi, pulover, hlače, saj prihaja zima. Mama in oče mi ne moreta privoščiti stvari, saj samo oče dela in nam ne more privoščiti tega in še veliko drugih stvari, ki bi jih potreboval. Upam, da mi boste izpolnili kakšno željo in me razveselili za zimske dni, ki prihajajo. Zelo se vam zahvaljujem, lep pozdrav, Miha

Tristan in Kris, 7 let (že našla svojega dedka Mraza)

Pismo dedku Mrazu v imenu dveh drugačnih fantkov!

Na žalost ti pišem jaz, mamica dveh posebnih fantkov. Čeprav sta stara skoraj sedem let, de govorita, ne bereta in ne pišeta. Sta drugačna. Želim si, da bi mi lahko povedala, oziroma tebi dragi dedek Mraz, kaj si želita za darilce, ampak temu ni tako ... Zato lahko povem kaj obožujeta ... glasbo, vlakce, avtomobilčke ter tudi barbike in dojenčke. Jaz, njuna mamica pa si želim in te porsim za veliko moči, energije in zdravja. Če bi lahko poskrbel za to, da bi bili ljudje bolj razumevajoči, odprtega uma in srca ter neobsojajoči, bi ti bila neznansko hvaležna. Pozdravček od prav posebne družinice.

Nejc, 6 let in pol (že našel svojega Dedka mraza)

Pismo Dedku mrazu

Želim si, da bi mi dedek Mraz podaril bundo in ene škornje številka 35. In kakšno igračko. 

Minka, 7 let (Že našla svojega Božička)

Božiček prosim prinesi mi:

Posteljnino, da bom imela lepe sanje in tople škornje za hojo po snegu (številka 30-31). Bila sem zelo pridna (v njenem imenu piše mama).

Uroš, 5 let (že našel svojega Božička)

Dragi Božiček,

za Božič si močno želim avto na daljinec. Star sem pet let in sem zelo priden. (V njegovem imenu piše mama).

zivljenje 28.11.13. darila, otrok, bozic, foto: shutter | Avtor: shutter shutter

Vesna, 11 let (že našla svojega dedka Mraza)

Dragi dedek Mraz!

Letos sem bila zelo pridna, zato si želim nove copate, tople, ki so mehke. Številka 37. Lahko tudi rokavice za v sneg, ki ne premočijo. Hvala, rada te imam, tvoja Vesna.

Lejla, 13 let (že našla svojega dedka Mraza)

Knjiga Dan and Phil, zvezek brez črt s 60 listi.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.