Zdravje > Otrok
6399 ogledov

Sedemletnemu dečku iz ustne votline izvlekli kar 526 zob

youtube

Ta neverjetna zgodba prijaja iz Indije, kjer so tamkajšnji zobozdravniki prejšnji mesec sedemletnemu dečku iz ustne votline izvlekli kar 526 zob. 

Po poročanju New India Express, se se je deček iz mesta Chennai ob prihodu na kliniko pritoževal nad hudimi bolečinami, ki mu jih je povzročala oteklina na spodnji čeljusti.

Sledil je rentgen, ki je pokazal na tvorbo, podobno vreči, napolnjeni z "nenormalnimi" zobmi, je dejal P. Senthilnathan, zobni kirurg na stomatoliški kliniki Saveetha v mestu Chennai. "Takšnega primera v praksi še nismo srečali, čeprav je podobno stanje že opisano v medicinski literaturi," je dodala Pratibha Ramani, vodja oddelka na omenjeni univerzitetni kliniki.

Zdravniki so pojasnili, da je tumor v dečkovih ustih preprečil rast stalnih molarnih zob. "Rentgenski posnetki in CT so pokazali več neizoblikovanih zob v tkivu, podobnemu vrečki," je pojasnil Senthilnathan.

Deček je moral na operacijo, ki je trajala kar pet ur. Zobozdravniki so mu izvlekli 526 zob različnih velikosti - 0,1 do 15 milimetrov, "Izgledali so kot biseri, vzeti iz lupine. Tudi najmanjši zob je imel krono, korenino in sklenino," je pojasnila Romanijeva.

Zdravniki ne poznajo natančnega vzroka za razvoj odvečnih zob, predvidevajo pa, da bi poleg genov lahko pomembno vlogo igralo tudi okolje. Zdravnica je dodala, da sta s sodelavcem že začela raziskovati ali je morda krivo sevanje stolpov za mobilno telefonijo.

O podoben primeru so poročali leta 2014, ko so zobozdravniki iz ustne votline sedemnajstletnika v Mumbaju izvlekli 232 zob.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.