Zdravje > Otrok
40 ogledov

Po smrti malčka le še navzdol

Ženska joče Profimedias
“Je zelo maščevalen, bojim se, da mi bo kaj naredil, da bo kaj naredil mojim otrokom,” pravi o bivšem partnerju ...

Simona (pravo ime je znano uredništvu) je mati samohranilka s tremi otroki. “S svojimi otroki živi v majhnem najemnem stanovanju, šola jo opisuje kot zelo skrbno mamo,” so jo opisali na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, kjer poznajo družinico že nekaj časa.

Simona je imela v svojem prvem zakonu tri otroke, a je najmlajši tragično umrl v prometni nesreči, ko ni dopolnil še niti drugega leta. Po nesreči se ji je porušil svet, mož je njo in otroka zapustil, Simona pa se že od nesreče dalje bori s hudo depresijo.

Hudo fizično nasilje

Kot materi samohranilki ji je bilo težko, a je menila, da je v njeno življenje končno posijalo malo sonca. Znova ji je postal nekdo všeč, začela je z novo zvezo, čez čas sta imela oroka, a se je partner kmalu izkazal za zelo nasilnega. Grozljivo fizično nasilje je prenašala kar nekaj časa, ko je postal nasilen do njenega otroka iz prvega zakona, pa se je odločila za prijavo.

Zdaj je v zaporu, a Simona že trepeta ob misli na dan, ko bo prišel ven. “Je zelo maščevalen, bojim se, da mi bo kaj naredil, da bo kaj naredil mojim otrokom,” pravi. Poleg vsega je po porodu zadnjega otroka zapadla v še hujšo poporodno depresijo, ker je sama pa so zaradi majhnih dohodkov v izjemno hudi socialni stiski. Trenutno namreč prejema le svojo nizko porodniško in otroške dodatke.

Hočejo obleko, obutev, hrano

“Moji otroci sploh nočejo igrač, hočejo samo čevlje, obleko. Veseli so že, če imamo vsak dan za jest,” nam je povedala. Grozno ji je, ker jim lahko privošči samo najcenejšo vedno isto hrano in hvaležna je, da dobijo otroci hranilne obroke v šoli.

Prvi mož ne daje preživnine, do zdaj se je z njim dogovarjala, da bi otrokom vsaj občasno kaj kupil, a se tudi tega nista mogla zmeniti. "Pravkar sem dobila odobritev od socialne za brezplačnega odvetnika, tako da upam na preživnino. Tako bom morda dobila kaj denarja tudi od preživninskega sklada, a moram imeti pred tem sklenjeno preživnino na sodišču,” pojasnjuje.

Ne bo terjala preživnine 

Od očeta najmlajšega otroka ne bo terjala ne preživnine in ne denarja, saj se ga na smrt boji. Upa le, da se ji ne bo zaradi prijave maščeval in bo njo ter otroke pustil pri miru. Prav zaradi tega si želi tudi čim prej odseliti v drugo stanovanje, a nima denarja za eno najemnino, ki jo želijo vsi najemodajalci vnaprej. Strah jo je, da bi se mož po vrnitvi iz zapora vrnil v staro stanovnje. Zato bi si želela vsaj toliko denarja, da ima za najemnino in da plača račune, s katerimi iz meseca v mesec zamuja. Če bi se nabralo še kaj več denarja, bi svojima starejšima otrokoma, ki sta stara deset in sedem let, kupila tudi dobre telovadne copate.     

S Simono so nas povezali na Zvezi prijateljev mladine, kjer poznajo njeno socialno stisko in finančno situacijo. Njej in njenim otrokom lahko pomagate z nakazilom na spodnji račun, ki so ga odprli prav za namen Simonine družine.

ZPM LJBULJANA MOSTE POLJE, Proletarska 1, 1000 Ljubljana
IBAN: SI56 3300 0000 1303 865 
KODA NAMENA: CHAR
SKLIC: 00 524

Komentarjev 9
  • alibaba 13:45 22.maj 2016.

    Še prej pa jajca odrezat.

  • Vesna Dolšak 17:33 20.maj 2016.

    Pa za migrante futrat, za tisto je denar, za naše ljudi ga pa ni. Sramota!

  • Vesna Dolšak 17:32 20.maj 2016.

    To so nezreli ljudje, mi imajo zelo nizko samopodobo in si na tak način, da zastrašujejo, grozijo in pretepajo šibkejše od sebe, pumpajo svoj ego. Naj se spravi na enega deda, pa me zanima, koliko časa bi vrtel lape. Bi ...prikaži več jih kmalu dobil po kljunu.