Zdravje > Otrok
3525 ogledov

Po telefonu zagrozil, da se bo vrnil in vse postrelil

Urgenca v Ljubljani
1/4
Anže Petkovšek Urgenca v Ljubljani
"Groženj in fizičnega nasilja je na žalost vse več in temu je treba narediti konec.

V Zdravniški zbornici Slovenije ob današnjem dnevu urgentne medicine opozarjajo na nasilje v zdravstvu in urgentnih službah ter pozivajo k podpori kampanji Ne! nasilju v zdravstvu. Svetovni slogan letošnjega dneva pa se glasi Podnebne spremembe vplivajo na vaše zdravje!, so zapisali v sporočilu za javnost.

Podnebne spremembe so trenutno največja grožnja zdravju človeštva, opozarja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). "Podnebne spremembe vplivajo na zdravje ljudi na različne načine, vključno s povečanjem števila smrti in bolezni, ki so posledica vedno pogostejših ekstremnih vremenskih dogodkov, kot so vročinski valovi, nevihte in poplave, motnjami v prehranskih sistemih, porastom bolezni, ki se prenašajo s hrano, vodo in žuželkami, ter težavami z duševnim zdravjem," opozarjajo.

Urgenca | Avtor: Profimedia Urgenca Profimedia

Poleg opozarjanja na klimatske urgence in posledice za naše zdravje, letošnji mednarodni dan urgentne medicine namenjajo ozaveščanju o stopnjevanju nasilnih dogodkov v zdravstvu, ki se na žalost največkrat pojavljajo prav v urgentnih centrih.

Po telefonu zagrozil, da se bo vrnil in vse postrelil

V začetku letošnjega leta je eden od spremljevalcev bolnega otroka z brco v vrata nasilno vstopil v ambulanto pediatričnega urgentnega centra in s kričanjem verbalno napadel osebje ter zahteval takojšnjo obravnavo, kasneje je po telefonu zagrozil, da se bo vrnil in vse postrelil, so spomnili.

"Groženj in fizičnega nasilja je na žalost vse več in temu je treba narediti konec," so zapisali. S kampanjo Ne! nasilju v zdravstvu za spremembo kazenske zakonodaje se zavzemajo, da bi vsem zaposlenim v zdravstvu dodelili status uradnih oseb, nasilje pa bi se preganjalo po uradni dolžnosti. Slogan Ne! nasilju v zdravstvu pošilja jasno sporočilo, da v zdravstvenih ustanovah ni prostora za nasilje. Varno delovno okolje je pogoj za kakovostno obravnavo pacientov, ki si zaslužijo mirne in strokovne zdravnike, reševalce, medicinske sestre, administratorje, strežnice in vse ostale, ki pomagajo pri njihovi oskrbi, so dodali v zdravniški zbornici.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • rd2dmk2 06:34 28.maj 2024.

    članom zdravniške zbornice dajem v opomin dogodek , ki se je zgodil v času covida in v katerem so s ping-pong metodo arogantno in brezbrižno si podajali osebo, ki je imela razlit slepič skor 10 dni. in se izgovarjali na ...prikaži veča neko epidemijo. dragi moji dohtarji, koliko je služb, ki morajo pri svojem delu se ukvarjat z bolanimi ljudmi, pa nimajo ne znanja ne opreme, da bi svoje zdravje zaščitili, pa delajo srčno , ko pomagagjo. vam je kaj malo maro za bolnike. čakate 15 da odneste koverto in to je to

  • atamama 21:48 27.maj 2024.

    Ne vem če se Fides in Zdravniška zbornica zavedata ampak to, kar delajo nekateri zdravniki je poden. Zanima me, kako bi reagiral eden od zdravnikov, ko njegovemu otroku recimo učitelj ne bi pomagal? Tak primer so dali na tapeto, ne ...prikaži več samo da ga vsak starš odobrava ampak zaradi njega se ponovno zgodi Izola. Grdo pa je od dr-jev, da se potem skrijejo in morajo sestre reševati zadeve. Fej in fuj. Kako se že reče takim ljudem, ki nočejo odgovarjati za dejanja? In se skrivajo za drugimi?

  • Plavi-mil 17:05 27.maj 2024.

    Prvo na Gregorčičeva.