Zdravje > Otrok
1684 ogledov

Pogosto in nevarno vnetje sečil

otrok Shutterstock
Uroinfekti so lahko resen problem in lahko zaznamujejo življenje ali celo pripeljejo do odpovedi ledvic ter potrebe po dializi oziroma transplantaciji.

Vnetje senčil se pri dojenčkih in malčkih pojavlja v kar 15 – 30 odstotkih vseh bolezenskih stanj, opozarja pediater.

“Vnetje sečil je praviloma resna bolezen, ki jo je treba čimprej zdraviti z primernim antibiotikom,” opozarja pediater Damir Dabranin. “V kar 70-ih odsotkih so prizadete deklice,” pojasnjuje. Pravi, da je to razumljivo, glede na posebnosti zunanjega splovila in bližine urotrakta ter izostavljenosti urotrakta coli bakterijam. Te so najpogostejši povzročitelji vnetja sečil, predvsem bakterija Escherichia coli. Vnetja sečil se pogosteje pojavljajo pri otrocih z razvojnimi anomalijami sečil, kot so VUR, stricture, hidronefroze ... 

Odklanja hrano in pijačo

Mlajši otrok, ki ima vnetje senčil, ima povišano telesno temperaturo, pogosto urinira, ima spremenjeno barvo in vonj urina ter spremenjeno razpoloženje. Lahko odklanja hrano in pijačo, to pa so samo nekateri od možnih simptomov, ki nakazujejo vnetje sečil.

“Pri otrocih po petem letu starosti je ob podobni simptomatiki pri vnetju sečil izvzeta sprememba barve in vonja urina v jutranjem času kot možen simptom okužbe sečil, saj je pri otrocih po petem letu in pri odraslih ta pojav zjutraj normalen,” pojasnjuje. Prvi jutranji urin je temen urin in urin z močnim vonjem, kar je pri otrocih starejših od pet let ter pri odraslih normalno: “To je posledica pretirane koncentracije odpadnih elemenov in premahjne količine vode ker je normalno in je posledica vpliva antidiuretičnega hormona, ki se izloča iz nadledvične žleze pod vplivom možgan, ki zaznajo spanje oziroma noč.” Dodaja, da nam je tako omogočeno, da mirno in brezskrbno spimo in ne prekinjamo spanca zaradi potreb po uriniranju.

Preventiva

Pediater pravi, da ni specifične preventive pred vnetjem sečil. Pri anatomskih motnjah sfinkterjev ureterjev pri njihovem vstopu v mokračni mehur takoimenovanem VUR se uporablja specifična antibiotična, prolongirana preventiva.  “VUR pomeni tudi obstoj tako imenovanega rezidualnega urina, ki se nikoli ne izloči iz urotrakta, ki zato zagret na primerno telesno temperaturo postane gojišče bakterij,” pojasnjuje. VUR je v ožjem pomenu nezmožnost sfinkterjev ureterjev pri vstopu v mehur, da se ob uriniranju zaprejo in preprečijo vračanje urina proti ledvicam ob stiskanju mehurja pri uriniranju. Opozarja pa, da je lahko v skrajnem primeru v svoji največi razvojni stopnji VUR promotor hidronefroze in odpovedi ledvic.

“Ostala preventivna ali kakšna drugačna terapija pri prevenciji uroinfektov pri zdravih otrocih ne obstaja. Mogoče redna higiena, pravilen način brisanja spolovila pri punčkah in prevencija stresu, kot je naprimer zadostna hidracija, zmanjšano izpostavljanje okužbam, primeren način prehranjevanja in oblačenje primerno letnim časom ...” našteva pediater.

Svetuje, da se vnetje sečil čim prej zdravi s primernim antibiotikom. Bakterija E. Colli, ki je prišla v urotrakt iz črevesja, najde tu idealno okolje za sproščanje svoje druge, negativne, škodljive plati. “Iz urotrakta se ne da odstraniti na noben drug način, kot z antibiotično terapijo, ki je potem redna, ponavljajoča se, kakor tudi uroinfekti, ki nastajajo ob zagonu razrasti baketrije,” opisuje in dodaja, da so v tem primeru uroinfekti resen problem in lahko zaznamujejo življenje in celo pripeljejo do odpovedi ledvic ter potrebe po dializi oziroma transplantaciji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.