Zdravje > Otrok
2081 ogledov

Pojdite ven v naravo: Igre, na katere ste pozabili

Pomlad Profimedias
Gibanje v naravi, smeh in povezovanje družinskih članov ...

Za družine, ki imajo pse, je hoja na svežem zraku nekaj vsakdanjega. Po zadnji raziskavi iz Velike Britanije, skrbniki psov med sprehodi na leto v povprečju prehodijo več kot 1.600 kilometrov, psu pa zunaj v povprečju 2.080-krat vržejo palico ali kakšen drug predmet. 

Pes | Avtor: Profimedia Profimedia
Redne aktivnosti na prostem pa bi morala izvajati vsaka družina, ne glede na to, ali ima psa ali ne. Vsa priporočila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) svetujejo 150 minut telesne dejavnosti zmerne ali visoke intenzivnosti na tedenski ravni, kar pomeni, okrog 20 minut dejavnosti dnevno. Zato si s svojimi najmlajšimi na dan privoščite vsaj 20 minut gibanja.

Če si za gibanje izberete hojo, poskrbite, da se najmlajši ne bodo začeli hitro dolgočasiti. Otroci obožujejo igro, zato si jo lahko izmislite tudi med samim sprehodom. Eden od načinov je, da na določenem mestu v travo ali na grmičke skrijete žvečilke ali bombone, ki jih bodo otroci iskali. Tako bo imel sprehod prikupen otroški cilj. Cilj so lahko tudi igrala, ki jih ima že skoraj vsak slovenski kraj, ali prostor, kjer se boste s svojim otrokom igrali skrivalnice.

Prav skrivalnice so tista igra, na katero pogosto pozabimo, čeprav je zanimiva otrokom različnih starostnih skupin. 

Med sprehodom se z otrokom pogovarjajte, postavljajte si uganke ali mu pripovedujte zgodbice. Lahko mu opisujete rastline in živali v okolici, ali zbirate liste rastlin, ki jih doma shranite v herbarij. 

Stari igri, ki povezujeta

Ena od zelo preprostih in prikupnih iger na prostem je Žogica Nogica, za katero potrebujete tudi kredo in majhno palčko ali majhno mehko žogico. Na tla narišete velik krog in ga kot torto razdelite na toliko delov, kot je igralcev. 

Tisti, ki začne igro, ima v roki majhno leseno palčko ali mehko žogico in cilja soigralce. Najpogosteje se cilja soseda, ki se mu najlažje krade zemljo. Ko nekdo cilja soigralce, morajo ostali stati čisto pri miru, gibajo lahko le z zgornjim delom telesa. To pomeni, da stopal ne smemo premakniti, noge ne smemo dvigniti, lahko pa počepnemo ali pa se nagibamo levo in desno. 

Če se te palica ali žogica dotakne, ti ciljajoči lahko ukrade zemljo. Pogoj je, da ne naredi prestopa s svojega ozemlja in potegniti mora črto od enega do drugega kraja v celoti, brez, da se ustavlja. Če se ustavi ali ne potegne črte do konca, kraja zemlje ne velja. Naslednji cilja tisti, ki mu je bilo ukradeno ozemlje.

Otroci se bodo zabavali tudi pri igranju igrice Gnilo jajce, za katerega se morate naučiti besedilo: "Gnilo, gnilo jajce imam, pa nikomur ga ne dam, kdor se ozira, po hrbtu jih dobi."

Igralci se posedejo v krog. Določijo enega, ki v rokah nosi robček, hodi v krogu in poje pesmico. Večkrat se skloni, kot bi nekomu dal gnilo jajce. Ko spusti robček, poje pesmico naprej in hodi dalje. Če otrok ugotovi, da ima robček za seboj, teče v krogu za otrokom. Tisti, ki je nosil gnilo jajce, se mora usesti na njegov prostor. Gnilo jajce je tisti, ki ne opazi robčka za seboj, ga ulovijo ali se ne usede na pravo mesto. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.