Zdravje > Otrok
11308 ogledov

Poljub, ki si ga niste želeli

Mlajši otroci jo prenašajo bolje, pri starejših pa se lahko precej zaplete. Ker se prenaša s slino, mononukleozo pri najstnikih imenujemo tudi bolezen poljubljanja.

Ena precej neznanih bolezni je mononukleoza, virusna bolezen, za katero lahko zbolimo vsi, prizadene torej tako otroke kot mladostnike in odrasle osebe: "Je bolezen, ki se prenaša s slino. V vrtcu so to igrače, dudice, ki se brez nadzora prenašajo iz ust v usta. V obdobju mladostništva pa prvi ali kasnejši poljubi. Prenos je redkeje mogoč tudi s spolnim stikom, transfuzijo krvi ali presaditvijo organov,"  bolezen, s katero se pediatri kar pogosto srečujejo, opiše Tatjana Grmek Martinjaš, specialistka pediatrije in šolske medicine v ZD Ljubljana. 

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Bolje, da jo prebolimo zgodaj

Gre za bolezen, ki jo povzroča Epstein Barr virus (EBV) z družine herpesvirusov in spada med najbolj pogoste viruse v svetu. Ker zanjo ni cepiva, jo je bolje preboleti v zgodnjem otroštvu: "Podobno kot pri noricah, ki so večinoma nenevarna bolezen malih otrok, ki pa imajo vedno težji potek z višanjem starosti obolelega. V dobi pred sodobnimi virostatiki so odrasli za noricami tudi umirali," pojasnjujej zdravnica in dodaja, da vrtčevski otroci mononikleozo pogosto prebolijo brez kakršnih koli znakov, če pa že, so ti znaki vročina z angino ter povečane bezgavke. 

Infekcijska mononukleoza se prenaša zgolj med ljudmi. V izločkih, predvsem v slini, okužene osebe je lahko EBV prisoten tudi več mesecev. Po preboleli bolezni se razvije imunost, ki preprečuje ponoven pojav infekcijske mononukleoze. Bolezen je kar pogosta, najbolj obolevajo vrtčevski otroci in kasneje mladostniki in mladi odrasli, pri katerij je verjetnost za težji potek veliko večja. To obolenje je lahko tudi usodno.

Zaradi mononukleoze ni mogel na maturo

"Kar nanekrat sem dobil hudo vročino, počutje pa tako slabo, da sem kar nekaj dni kot mrtev preležal v postelji. Najprej sem mislil, da gre za običajno virozo, pa ni bilo tako. Izkazalo se je, da imam mononukleozo in to v času, ko me je čakalo učenje za maturo. Nekaj predmetov iz mature sem zato mora prestaviti na jesen," nam je zaupal 19- letni Jaka, ki je posledice bolezni čutil skozi celo poletje: "Predvsem sem bil zelo utrujen,"  je dodal. 

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Mladostniki lahko prebolevajo tudi več mesecev

Mladostniki običajno zbolijo s težjim potekom, pa tudi prebolevajo dlje časa, dodaja zdravnica: "Infekcijska mononukleoza je lahko relativno dolgotrajna bolezen, vročina izjemoma vztraja tudi do en mesec. Bolniki se slabo počutijo, so utrujeni, tudi ko se telesna temperatura povrne v normalno območje. Nekateri še pol leta po preboleli infekcijski mononukleozi slabo prenašajo težje telesne napore. Bolezen postopno izzveni, kroničnih oblik ni," je še dejala naša sogovornica.  

Simptomi, ki spominjajo na angino

"Bolezen začne podobno kot angina,  s slabim počutjem, utrujenostjo, bolečinami v žrelu, glavobolom, zvišano telesno temperaturo. Povečajo se bezgavke na vratu, pazduhah in v dimljah. Pogosto ob pregledu najdemo povečana jetra in vranico. Ker gre za virusno angino, je hitri strep test negativen  - razen v redkih primerih sočasne okužbe s streptokoki). Pregled krvi pa pokaže zvišane vrednosti C reaktivnega proiteina, nenavadno spremenjene, tako imenovane atipične limfocite, pogosto zvišane jetrne encime. Pomagamo si s hitrimi testi, ki določajo zgodnja protitelesa proti EBV, včasih pa je potrebna mikrobiološka potrditev," pojasnjuje zdravnica, ki dodaja, da protivirusnega zdravila, ki bi skrajšalo potek bolezni, ni. 

Če se zaplete

Bolnik lahko dobi le zdravila za znižanje telesne temeprature ter protibolečinska zdravila pri hujših bolečinah pri požiranju: "Svetujemo počitek, izogibanje telesnim naporom in v drugem tednu bolezni izogibanje situacijam, ki bi povzročile tope udarce v trebuh. Posebno pomembno je, da ne sodelujemo pri športih aktivnostih, na primer pri borilnih športih, vseh športih, kjer je možen pritisk na trebuh, kjer bi že srednje močan pritisk na povečano vranico, nabito s krvjo, privedel do razpoka vranice in notranje krvavitve, kar je še posebej nevarno v drugem tednu bolezni," je za Žurnal24 hujši zaplet bolezni opisala pediatrinja Tatjana Grmek Martinjaš,

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice