Zdravje > Otrok
2758 ogledov

Ponoči se zbuja, saj ga bolijo noge. Kako mu pomagati?

Otroci se pritožujejo nad bolečinami v mišicah na nogah in rokah, v glavnem ponoči.

Otroci se pritožujejo nad bolečinami v mišicah na nogah in rokah, v glavnem ponoči in ko bolečine prenehajo, se otrok vede popolnoma običajno – kot da se ni nič zgodilo.

Strokovnjaki berlinskega združenja za otropedijo in travmatologijo pomirjajo, saj pravijo, da gre za bolečine povezane z rastjo, s katerimi se spopada vsaj tretjina vrtčevskih in osnovnošolskih otrok vseh starosti. 

Bolečina se ne povaji med telesno aktivnostjo, ampak med počitkom, ponoči. Otroci najpogosteje tožijo, da jih boli v spodnjem delu nog, v stegnih, pravijo, da jih bolijo sklepi. Bolečine se lahko se pojavljajo nekaj dni zapored ali samo občasno. Rastne bolečine se pri otrocih zelo razlikujejo, tipično pa je, da se lahko občasno pojavljajo več mesecev, včasih celo dlje. 

Kako mu pomagati?

Strokovnjaki niso prepričani, kaj povzroča bolečino, povezano z rastjo. Ena od teorij pravi, da gre za bolečino ob napetosti, ki jo povzroča debela plast prekrvavljenega tkiva, ki ovija kosti. Drugo možnost pripisujejo utrujenosti, ki jo spremlja hitra rast.

Pri bolečinah povezanih s rastjo posebna terapija ni potrebna. Če imajo otroci zelo hude bolečine, je primerno, da jim damo analgetike – ibuprofen ali paracetamol v primerni količini. Včasih pomaga že masaža, poskusite pa lahko tudi s hladnimi ali toplimi obhladki.

Kdaj k zdravniku?

Če se otrok še vedno pritožuje nad bolečino, ki je stalna in huda, je dobro, da se straši posvetujejo s pediatrom  Boleče roke in noge, so lahko še znak kakšne hude bolezni, na primer revmatizma. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.