Zdravje > Otrok
23 ogledov

Potrebujejo drugi dom

Manekeni
1/6
Osebni arhiv
Tudi mladi s posebnimi potrebami potrebujejo drugi dom. Ne dom za ostarele! Pravi drugi dom. In lahko jim pomagamo pri uresničitvi te želje.

"Tudi mladi s posebnimi potrebami potrebujejo drugi dom. Ne dom za ostarele! Pravi drugi dom. In lahko jim pomagamo pri uresničitvi te želje," pravijo organizatorji modne revije otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Danes ob 20. uri, pripravljajo ta edinstven dogodek v slovenskem prostoru, ki se bo odvil v Grand hotelu Union v Ljubljani. Zvezde bodo ta večer Klavdija Macarol, Nastja Bošnik, Anja Vovk, Živa Golob, Matej Kolbl, Nejc Zakovšek, Nejc Plajnšek in Filip Jagodič.

"Prvi tovrstni dogodek ima več namenov. Prvi je gotovo ta, da osebe s posebnimi potrebami predstavimo širšemu slovenskemu prostoru v prijetni in posebni situaciji, kjer bodo sijale prav one," pravi predsednica društva Drugi dom Andreja Pader. Modno revijo mladih s posebnimi potrebami, katere scenarist in režiser je Tomaž Letnar, bodo spremljali tudi številni glasbeniki.

Naj zaživijo na svojem

"Če napolnimo dvorano, bodo namreč ti mladi ljudje, ki potrebujejo nenehno pomoč, korak bližje temu, da nekoč kljub vsemu zaživijo na svojem," sporočajo organizatorji. "Starši oseb s posebnimi potrebami se nenehno soočamo z neizogibnim vprašanjem, kaj bo z našimi otroki po naši smrti, ko se postaramo ali zbolimo in zanje ne moremo več ustrezno poskrbeti. Pogosto se dogaja, da so v takih primerih nameščeni v neustrezne ustanove ali celo domove ostarelih brez skrbnikov ali pa so jim ti dodeljeni s strani institucij, ki poprej s temi osebami niso imele nikakršnega kontakta in življenjskih zgodb ne poznajo. Krivično in nedopustno je dejstvo, da čez noč in ob boleči izgubi roditeljev izgubijo tudi dom in hkrati vse, kar jih nanj veže. V ustanove odhajajo z najnujnejšimi osebnimi stvarmi. Tako v nahrbtniku odnesejo 30 in več let življenja," razlaga Paderjeva.

Društvo za pomoč osebam s posebnimi potrebami DRUGI DOM združuje izkušnje, znanje,  moč in upanje, da je skupaj možno zgraditi lepšo prihodnost za te mlade borce, ki so izborili najtežji boj – boj za življenje. Njihove življenjske poti so namreč vijugave, težavne in pogosto negotove, a to so kljub temu vedri in nasmejani otroci, polni življenja. Prav tako imajo radi, so navezani na osebe in predmete, imajo strahove in sanje. DRUGI DOM ima jasno začrtan cilj: graditi majhne enote, kamor bodo otroci s posebnimi potrebami odhajali postopoma in v prisotnosti staršev, da bi na ta nič zmanjšali stresen prehod. V vsaki od teh bivalnih enot bo bivalo največ pet oseb s posebnimi potrebami in vsaka izmed njih bo imela svojo intimo in prostor, kamor bo lahko prinesla prav vse, kar jo spominja na dom. Hkrati bodo imele izmed svojcev skrbno izbrane skrbnike, ki bodo bdeli nad njihovim počutjem in premoženjem. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.